Hopp til innhold

Vedtok ny lov som kan gjøre statsministeren arbeidsløs

Libya vedtok i dag en ny lov som kan føre til at landets statsminister Ali Zidan og lederen for parlamentet, Mohammed al-Megarif må trekke seg.

Libyas statsminister Ali Zidan

Libyas statsminister Ali Zidan kan bli rammet av en ny lov.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Den nye loven som ble vedtatt med stort flertall av landets nye nasjonalforsamling forbyr nemlig ledere som tidligere hadde ledene politiske posisjoner i avdøde diktator Muammar al-Gaddafi sitt over 40 år lange styre.

Omringet regjeringskontorer

Det kan sette en stopper for mange politiske karrierer til dagens ledende politikere i landet som har hatt en turbulent tid etter diktatorenes fall.

Loven som oversatt har blitt kalt «Den politiske isolasjons loven» har i lang tid vært grunnlag for konflikt i Libya, og mange av militsgruppene som kjempet mot Gaddafi har de siste dagen omringet flere regjeringskontorer i Tripoli for å legge ekstra press på myndighetene for å vedta denne loven.

Da det i dag ble kjent at loven var vedtatt brøt det ut ville gledesscener blant soldatene og deres sympatisører i gatene i landets hovedstad.

– Upresis og vag

Menneskerettighetsgrupper har derimot kritisert makthaverne i det nordafrikanske landet for at loven er for upresis og bryter med landets nye grunnlov.

Mange utkast er blitt drøftet og det endelige lovforslaget er ennå ikke offentlig, men det kan fort ende med at mange av landets ledere, inkludert statsminister Ali Zidan, må se seg om etter en ny jobb. For han, i likhet med mange andre, hadde sentrale posisjoner i landet frem til Gaddafis død høsten 2011.

Zidan var diplomat under Gaddafi før han hoppet av og gikk over til opposisjonen i 1980, og det er foreløpig usikkert om han dermed defineres som å ha hatt en ledende nok posisjon.

Ifølge parlamentets talsmann, Omar Humeidan, vil de nå se på hvem som rammes av den nye loven.

Tawfiq Breik i det liberale partiet FNA betegner loven som urettferdig og ekstrem.

– Men vi måtte sette nasjonens interesser først og løse denne krisen, forklarer han.

Human Right Watch synes det er naturlig at libyerne ønsker å fjerne mennesker som har misbrukt sin makt under Gaddafi, men at denne loven ikke er rett vei å gå.

– Vi mener loven er for vag, og kan ramme for tilfeldig. Potensielt kan hvem som helst som har jobbet for myndighetene i løpet av Gaddafis regjeringstid nå bli rammet, sier Sarah Leah Whitson i menneskerettighetsorganisasjonen til nyhetsbyrået AP.

Gaddafi styrte Libya i 42 år før han ble styrtet i et opprør i 2011. Han ble drept mens han var på flukt fra opprørsstyrkene.

SISTE NYTT

Siste nytt