Hopp til innhold

Opprørerne åpner London-kontor

Opprørsbevegelsen i Libya ønskes velkommen hos verdens statsledere. De åpner kontor i London og tas imot i Det hvite hus.

Mustafa Abdul Jalil med William Hague

Den libyske opprørslederen Mustafa Abdul Jalil sammen med utenriksminister William Hague i London i dag.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Statsminister David Cameron foreslo for opprørerne etter et møte i London i dag at deres National Transitional Council (NTC) - Overgangsrådet - åpner et London-kontor.

Kontoret blir Libya-opprørernes første kontor i utlandet.

På møtet i London i dag diskuterte opprørsleder Mustafa Abdul Jalil resultatet av de alliertes møte i Roma i forrige uke, der ulike måter å støtte opprørsbevegelsen i Libya på ble drøftet. Også britenes finansminister og utenriksminister deltok.

Skal bygge omdømmet

I morgen mottar Det hvite hus i Washington en delgasjon fra NTC. President Obamas sikkerhetsrådgiver og andre i administrasjonen vil støtte opprørernes arbeid med å bygge opp deres internasjonale omdømme.

Samtidig arbeider USAs folkevalgte med en lovendring som vil gjøre det mulig å utbetale store verdier som tilhører Libya, og som holdes tilbake av amerikanske myndigheter.

En talsmann for opprørernes delegasjon sier at lovendringen kan gi dem tilgang til nesten 1 milliard kroner.

31 rådsmedlemmer

I dag utnevnte det libyske overgangsrådet nye ministrer, inkludert innenriks- og forsvarsministrer.

- Vi har nå et lag på 15 ministrer, en president og en visepresident, sa visepresident Abdelhafez Ghoga, som også er talsmann for NTC i hovedkvarteret i Benghazi.

Med ministrer og viseministrer utgjør overgangsregjeringen 31 medlemmer. Mahmud Jibril er statsminister. Mustafa Abdul Jalil, tidligere en av Gaddafis ministrer, leder rådet.

Senest på en pressekonferanse i London i dag ba Jalil om hjelp fra sine internasjonale allierte til å skaffe flere våpen hvis de skal være i stand til å få et gjennombrudd i kampen mot Gaddafis styrker.

- Motet oppveier våpenmangel

- Vi trenger lette våpen, som ikke er like effektive som Gaddafis våpen, men kanskje når vi legger til det motet som våre folk stiller med, kan det skapes en slags balanse, sa Jalil.

Jalil mente også at Muammar al-Gaddafi var et legitimt mål for NATO-styrkene, selv om de fleste allierte mener FN-mandatet ikke åpner for dette.

FN innførte en våpenembargo mot Libya tidligere i år, og det omfatter også opprørerne, som har langt enklere og færre våpen enn landets hær har.

Frankrike, Gambia og Italia har anerkjent regjeringen som Libyas rette ledelse.

Libya - livet i opprørernes land

Et gatemarked i Benghazi - håpet om frihet har gitt en nesten påtakelig atmosfære av begeistrinig. Folk øyner mulighet til en bedre framtid.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt