Libya angripes med krysserraketter

Franske fly og britiske og amerikanske krigsskip angriper mål i Libya lørdag kveld. Dette er det første angrepet etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sin resolusjon torsdag kveld.

Tomahawk-raketter avfyres mot Libya

Dette bildet er tatt ombord på den amerikanske destroyeren USS Barry lørdag kveld idet et Tomahawk-missil avfyres mot Libya.

Foto: Fireman Roderick Eubanks / Ap

Like før klokken 2100 i kveld avfyrte britiske og amerikanske krigsskip de første krysserrakettene av typen Tomahawk mot mål i Libya. Til sammen er 110 raketter avfyrt så langt.

Franske Rafale-kampfly

Et fransk jagerfly returnerer etter å ha angrepet mål i Libya. Både flytypene Dassault Rafale (bildet) og Mirage 2000 ble benyttet i angrepene.

Foto: sebastien dupont / Afp

Det skal først og fremst være strategiske mål i tilknytning til det libyske luftforsvaret som er truffet, spesielt deres antimissil-system.

Flere mål i og utenfor hovedstaden Tripoli er truffet, og det er observert kraftige eksplosjoner og ildkuler på horisonten.

- Dette er bare første ledd av operasjonen, melder det amerikanske forsvaret nå i kveld.

De sier at de vil ha fullt overblikk over hvor vellykket angrepene har vært når det blir lyst igjen i Libya.

USS Barry

Destroyeren USS Barry er blant de fem amerikanske fartøyene som har skutt mot Libya.

Foto: STR / AP

«Odyssey Dawn»

Missilene er avfyrt fra fartøy stasjonert i middelhavet. Amerikanerne har to destroyere og tre ubåter på plass utenfor Libya, og alle er utstyrt med Tomahawk-raketter.

Også Italia og Canada deltar i denne femlands-koalisjonen, som står bak den første bølgen av angrep i operasjonen ved navn «Odyssey Dawn». Det er USAs Afrika-kommando som foreløpig har kommandoen over de internasjonale styrkene som angriper Libya.

Tidligere i kveld har franske jagerfly beskutt sine første mål i Libya. I tillegg er britiske kampfly på vingene over Libya.

Statlig, libysk TV hevder at flere sivile er truffet i Tripoli, Misrata, Sirte og Benghazi, inkludert et sykehus i Tripoli. De hevder også at de har skutt ned et fransk fly, noe som tilbakevises av Frankrike.

Libya fordømmer angrepene, og omtaler dem som «barbarisk aggresjon».

Angrepene skal fortsette natta igjennom, opplyser det franske forsvaret.

Thierry Burkhard

Talsperson Thierry Burkhard i det franske forsvaret bekrefter at de har skutt på og tilintetgjort et libysk militærkjøretøy.

Foto: PIERRE VERDY / Afp

Traff flere tanks

Dette er de første internasjonale angrepene mot Gaddafis styrker etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sin resolusjon som skal sørge for flyforbud over Libya.

Det første angrepet, utført av franske kampfly, ble rettet mot flere av Gaddafi-styrkenes militærkjøretøy og tanks. Det bekrefter en talsperson for det franske forsvaret.

Det franske forsvaret opplyser ikke om hvor mange personer som skal være drept i angrepet - eller hvor mange kjøretøy de har tilintetgjort i de fire luftangrepene som ble gjennomført.

Angrepene skal ha skjedd sørvest for Benghazi, og kjøretøyene skal ha vært i ferd med å angripe sivile da de ble beskutt. Al Jazeera melder at fire av Gaddafi-styrkenes tanks skal være ødelagt.

De franske jagerflyene skal ikke ha blitt skutt tilbake på av Gaddafis styrker, melder nyhetsbyrået AP.

Følg hendelsene minutt for minutt

Frankrike klare

20 kampfly deltar i aksjonen mot Gaddafis hær.

Angrepet kom kort tid etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton slo fast at det ikke hersker noen reell våpenhvile i landet.

Dette gjør at FN-resolusjonen nå altså følges opp - i og med at den åpner for bruk av alle nødvendige midler for å beskytte sivile libyere mot vold.

– Verden vil ikke sitte passivt på sidelinjen og se på at sivile blir drept. USA og koalisjonen vil stå sammen med folket i Libya og vi vil ikke nøle, sier Clinton.

(Artikkelen fortsetter)

Video Pentagon om militæraksjonen i Libya

Nett-TV: Pentagon om militæraksjonen i Libya

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tidligere lørdag sagt at de er klare til å angripe Gaddafis styrker. Frankrike disponerer 100 militærfly av typene Dassault Rafale og Mirage 2000, i tillegg til at et hangarskip er på vei mot Libya.

Les også: Det norske forsvaret drar til Italia

Tidligere lørdag ettermiddag har det blitt rapportert om franske jagerfly i lufta over Benghazi. Også nyhetsbyrået AFP siterer militære kilder på at franske jagerfly flyr over Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt