Normal

Skjøt tåregass mot ebola-demonstranter

NAIROBI (NRK): Da Liberia stengte all ferdsel inn og ut fra landets største slumområde brøt det ut voldsomme demonstrasjoner.

Demonstrasjon er i Monrovia

Flere tusen mennesker i Monrovia demonstrerte mot portforbudet i byen.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

75 000 mennesker er innestengt i de trange gatene i West Point, et slumområde på en halvøy i Liberias hovedstad Monrovia. Myndighetene har satt inn tungt vakthold for å holde folk inne på området.

Samtidig innfører president Ellen Johnson Sirleaf et nattlig portforbud fra og med onsdag. Hun skriver i en pressemelding at dette er nødvendig for å hindre spredning av Ebola.

Mange synes denne uttalelsen er problematisk og har reagert på at hun legger skylden på liberierne.

– Vi har ikke klart å hindre spredning av sykdommen fordi folk fortsatt benekter at den finnes. Folk hører ikke på rådene til helsearbeidere og fortsetter med uforsvarlige begravelsesritualer, sier blant annet Johnson Sirleaf.

Tåregass

I dag kom det til voldsomme demonstrasjoner og mange kastet stein mot politistyrkene. Kort tid etter avfyrte politiet tåregass mot demonstrantene som er innestengt i slumområdet.

Tiltakene kommer etter at en ebola-klinikk i Westpoint ble plyndret i helgen og 17 pasienter rømte. Sinte ungdommer angrep klinikken med køller mens de ropte at Ebola ikke finnes. I går meldte myndighetene at pasientene var kommet til rette og lagt inn på en annen klinikk, men mange kan allerede ha blitt smittet.

Det er ikke meldt om at noen kom til skade i urolighetene.

Helsearbeidere fjerne et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia

Helsearbeidere fjerne et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia.

Foto: STRINGER / Reuters

Kan dø av sult

For en hardt presset befolkning i Westpoint blir hverdagen nå enda tøffere. Ebola kan ta liv fra mennesker som ikke er rammet av sykdommen.

Solomon Johnsen, en 42 år gammel byggearbeider, sier til Buzzfeed at folk har vært livredde for at West Point skulle bli satt under karantene:

– Vil de stanse folk fra å dra på markedet? Folk vil jo dø av sult!

Verdens matvareprogram (WFP) frykter konsekvensene av karantenen og kjører inn matforsyninger i området. Logistikkansvarlig i WFP, Etienne Christopher Saint-Jean, sier til Reuters at operasjonen er intens og at de vil trappe opp forsyningene etter hvert som behovet øker.

Henter ikke de døde

Ebola smitter lett i kontakt med døde mennesker. Regjeringen i Liberia har derfor innført et forbud mot begravelser, med mindre den døde er testet negativt for sykdommen.

En egen innsatsstyrke reiser rundt i landet og henter de døde. Men det kan ta flere dager før de blir hentet. Likene blir liggende som potensielle smittebomber.

Parlamentsmedlem i Liberia, Sekou Kanneh, forteller til Front Page Africa at seks lik i hans distrikt har blitt liggende i seks dager. De døde trolig av Ebola. Han sier at situasjonen er alarmerende:

– Å la likene ligge er å spille hasard med folks helse. Situasjonen vil bare bli verre, og vi vil ikke klare å bekjempe Ebola hvis ikke myndighetene gjør noe med situasjonen.

Oversikten til Verdens helseorganisasjon viser at 1229 mennesker så langt har mistet livet av Ebola i Vest Afrika. Liberia er hardest rammet, med 466 døde. Mørketallene er trolig høye.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt