Normal

– Liberale våpenlover er et nasjonalt problem

Delstaten som nok en gang har opplevd et skytedrama, har liberale våpenlover, skriver The New York Times. Fredag ble 12 mennesker drept, ikke langt fra den kjente Colombine High School.

National Rifle Association

Utstilling av våpen på årsmøtet til National Rifle Association.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

I 1999 ble 13 mennesker drept da to unge elever gikk inn på Colombine High School og åpnet ild. De to skjøt til slutt seg selv.

Skolen ligger bare rundt 30 kilometer fra kinosalen i Aurora ved Denver der 12 mennesker ble drept fredag.

Den 24 år gamle mannen som politiet har arrestert, James Holmes, hadde i løpet av de siste to månedene kjøpt 6000 patroner og fire våpen i forskjellige våpenbutikker i nærområdet. Alt var skaffet på lovlig vis, opplyste politiet på en pressekonferanse i går.

Strammet noe inn

Etter angrepet på Colombine High School har Colorados våpenlover blitt strammet noe inn. Det ble blant annet forbudt å videreselge våpen til folk som ikke har lisens og selve salget har også blitt mer regulert.

– Gjerningsmannen hadde helt alminnelige våpen, sier Eugene Volokh, ekspert på grunnlovsrett ved University of California i Los Angeles til avisen.

Holmes skal ha hatt halv-automatvåpenet AR-15, en Glock .40 kaliber og en Remington 870-hagle.

New York Times skriver videre at forskjellige interesseorganisasjoner har lyktes i å hindre lovforslag som ville gjort det vanskeligere å få kjøpt våpen. Et forslag som gikk ut på at det skulle bli forbudt å bære skjulte våpen på universitetsområdet i Colorado, ble for eksempel nedstemt. I delstaten er det blant annet lov å ha med seg våpen i bilen.

  • Se video:
    Debatten om våpenlovene i amerikanske delstater er igjen aktuell etter skytetragedien under en kinopremierer i Aurora, Colorado. Richard Taylor, daglig leder ved våpenforhandleren Firing Line i Aurora, forteller hva som skal til for å kunne kjøpe våpen i Colorado. Han tror ikke på et mulig fullstendig forbud mot våpen.

    Våpenforhandler forteller hva som skal til for å kunne kjøpe våpen i Colorado

– Et nasjonalt problem

– Den forferdelige skytingen i Aurora er nok en tragisk påminnelse om at vi har et nasjonalt problem med alt for enkel tilgang til våpen i dette landet, kommenterte interesseorganisasjonen The Brady Campaign to Prevent Gun Violence.

Ordføreren i New York, Michael R. Bloomberg, har bedt de to presidentkandidatene være tydelige om sine synspunkter på våpen i sine kampanjer.

Hverken Eugene Volokh eller David Kopel, som er professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Denver, tror denne tragedien vil føre til en ny våpendebatt i USA.

– Slike hendelser ser ikke ut til å føre til strengere lover. Tilhengerne av en strengere våpenkontroll forsøkte blant annet å bruke attentatet på Gabrielle Giffords, uten å lykkes med det, sier Kopel.

– Hadde ikke hjulpet med strengere lov

Volokh sier at det er ingen ting som tyder på at en strengere våpenlov ville ha ha stanset gjerningsmannen, ut i fra de opplysningene han har nå.

– Det eneste hadde vært hvis våpen var totalt forbudt. Det er vanskelig å hindre noen som virkelig vil gjennomføre en slik kriminell handling, å få tak i våpen, sier han.

Talsmannen for Rocky Mountains Gun Owners, Luke O'Dell, sier at strengere restriksjoner kan føre til flere tragiske hendelser.

– Hvis flere hadde hatt våpen, kunne gjerningsmannen vært stanset tidligere, sier O'Dell.

  • Se video: Pantelåner David Casper forteller at James Holmes har vært innom ham.
    David Casper, innehaver av Hill Crest Pawn Brokers i San Diego, bekrefter at gjerningsmannen fra Aurora-skytingen har vært innom pantelånersjappa hans.

I 2007 vedtok Kongressen en ny lov som skulle hindre mennesker med mentale problemer i å få kjøpe skytevåpen.

Det andre grunnlovstillegget sikrer retten til å ha og bære våpen, og ble lov sammen med resten av tilleggene i Bill of Rights i 1791.

Også i nyere tid har denne retten blitt bekreftet av USAs høyesterett. Tillegget beskytter retten til å ha våpen selv om man ikke er i forsvarstjeneste, og å bruke dette våpenet på tradisjonelt lovlig vis, som for eksempel til selvforsvar i hjemmet.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt