NRK Meny
Normal

Libanon ønsker tre milliarder

Libanon vil be om over tre milliarder kroner til å dekke et akutt behov for humanitær hjelp og støtte til gjenoppbygging under giverkonferansen i Stockholm i morgen.

- Denne konferansen handler om midlertidig, akutt gjenoppbygging, slik at folk kan begynne å leve som normalt under gjenoppbyggingen, sier Sveriges bistandsminister Carin Jamtin.

 

- Vi forventer å skaffe til veie nok penger til å dekke disse behovene, legger hun til.

Infrastruktur

Pengene trengs først og fremst til en foreløpig gjenoppbygging av infrastruktur, skoler og institusjoner som tilbyr sosialhjelp, samt rydding av udetonerte eksplosiver.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil delta på konferansen. Representanter fra over 40 land og et titall organisasjoner har også meldt sin ankomst, og fra Libanon deltar statsminister Fouad Siniora og flere andre statsråder.

Ødeleggelser for 20 milliarder

Libanons nødhjelpskomite har anslått at krigen medførte ødeleggelser for over 20 milliarder kroner, og at 15.000 boliger, 80 bruer og 94 veier ble ødelagt eller påført skader under krigen mellom Israel og Hizbollah-militsen i Libanon.

42 millioner euro fra EU

EU-kommisjonen lover et første bidrag på 42 millioner euro, eller 336 millioner kroner, til gjenoppbyggingen av Libanon. Løftet blr presentert av EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner i Brussel i dag.

Kommisjonens bidrag omfatter teknisk bistand til Libanons regjering i gjenoppbyggingsarbeidet. Prioriterte områder er infrastruktur, miljøvern, rettssikkerhet og støtte til privat sektor for å styrke økonomien.

Med det siste løftet på 42 millioner euro har EU-kommisjonen til sammen bidratt med drøyt 100 millioner euro (800 millioner kroner) til Libanon siden krigen med Israel begynte. Beløpet inkluderer humanitær hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt