Hopp til innhold

LHC satte verdensrekord

«Big Bang-maskinen» ved CERN-instituttet har oppnådd energinivåer som aldri har vært nådd tidligere.

LHC

LHC, eller Large Hadron Collider, begynner å gi resultater.

Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Søndag kveld fikk partikkelakseleratoren sine to partikkelstrømmer opp i 1,18 TeV, eller terraelektronvolt , melder CERN.

Den forrige verdensrekorden ble satt av den amerikanske Tevatron-akseleratoren i 2001, og var på 0,98 TeV, skriver nyhetsbyrået AFP.

CERNs mål er å oppnå et energinivå på 7 TeV innen 2010.

- Det er fantastisk. Vi vil imidlertid ta dette steg for steg, og det gjenstår mye arbeid før 2010. Jeg holder champagnen på is fram til da, sier CERN-direktør Rolf Heuer.

Startet opp igjen etter 14 måneder

Forskere ved CERN klarte forrige mandag å oppnå en vellykket kollisjon mellom to sirkulerende partikkelstrømmer, 14 måneder etter at hele prosjektet ble stanset.

Les: Vellykket atomkollisjon i CERN
Les: Glede etter kjempekollisjon

En heliumslekkasje førte til at forsøket måtte avbrytes i september i fjor, men nå er forskerne omsider i gang igjen med å forsøke å gjenskape selveste «Big Bang».

Store mengder energi skal sendes gjennom den 27 kilometer lange partikkelakselleratoren 90 meter under bakken på grensen mellom Sveits og Frankrike.

Millioner av ørsmå protoner skal opp i en hastighet som er så nærme lysets hastighet som mulig. Deretter skal de så styres i kollisjonskurs med hverandre, for å gjenskape forholdene slik de var umiddelbart etter Big Bang.

Les også: Slik fungerer Big Bang-maskinen

Les også: Dette er CERN

SISTE NYTT

Siste nytt