Partikkelakseleratoren LHC.
Foto: MARTIAL TREZZINI / APMyers sier til
at maskinen vil være inaktiv i ett år, men arbeidet vil forsinke programmet med to år.LHC, også kalt
, eller Big Bang-maskinen, ble startet opp igjen i fjor etter å ha vært ute av drift i 14 måneder på grunn av en ulykke.– Det er noe som muligens kunne ha vært unngått med mye mer arbeidskraft og kvalitetskontroll, med jeg har vanskelig for å tro at det var en konstruksjonsfeil, sier Myers.
Les:
Må sikres
Atomknuseren skal etter planen sette nok en verdensrekord for kollisjonsenergi med sju
(TeV) denne måneden, men tunnelen må sikres ytterligere før forskerne kan sette i gang med dobbelt så kraftige kollisjoner.Les:
Ulykken i 2008 førte nemlig til at et tonn helium lekket inn i tunnelen, noe som overopphetet en av magnetene i maskinen. Regningen kom på godt over 200 millioner kroner.
– Standardfrasen er at LHC er sin egen prototyp. Vi tøyer teknologiens grenser, og med en maskin som LHC bygger man bare en, og man bygger den bare en gang, sier Myer.
Forskerne ved CERN skal nå la partikkelakseleratoren gå for halv maskin i 18 til 24 måneder før den skrus av.
Ifølge professor Brian Cox, som jobber med ATLAS-prosjektet i Geneve, har vedlikeholdsarbeidet vært planlagt lenge, skriver
.Les:
Vil gjenskape «Big Bang»
LHC sender protoner i forskjellige retninger i den 27 kilometer lange tunnelen i tett opptil lysets hastighet.
Når de kolliderer frigjøres store mengder energi, og forskerne håper å kunne finne partikler som kan avsløre hemmelighetene om hvordan universet ble til.
Ifølge CERN kan kollisjoner på sju TeV også kaste lys over ett av universets største mysterier, nemlig det som kalles mørk materie.
Mørk materie utgjør mesteparten av massen i universet, men ingen vet hva det består av.
Les: