Lever med dødstrusler på hemmelig adresse

Mannen som ble mistenkt for å være «hattemannen» og en av terroristene på flyplassen i Brussel, mener han ble arrestert for å roe ned belgierne etter angrepene i byen. – Livet mitt er ødelagt, sier han.

Mannen til høyre skal være identifisert som Fayçal Cheffou

Belgisk politi mente mannen i den lyse jakka var Fayçal Cheffou. Han ble satt fri og lever nå i skjul.

Foto: HANDOUT

Drosjesjåføren som hadde kjørt de tre angrepsmennene ut til flyplassen, mente han kjente igjen Fayçal Cheffou. Han ble arrestert, mistenkt for å ha vært mannen i den lyse jakka, som var sett løpende fra stedet mens de to andre sprengte seg selv i lufta.

Så sikre var belgiske myndigheter på at de hadde tatt riktig mann, at asyl- og migrasjonsministeren Theo Francken kalte ham «ekstremistisk jihadistkryp» i en twittermelding.

Mener han ble pågrepet for å berolige

Men etterforskerne fant ikke noe av hans DNA på flyplassen og etter å ha lagt fram alibi, ble Cheffou sluppet fri.

Den belgiske avisen Derniere Heure har snakket med ham på telefon.

– Jeg kan ikke gå ut. Denne saken har ødelagt livet mitt, sier han.

Han forteller at han forklarte politiet at han hadde alibi og at han kunne bevise at han ikke hadde vært på flyplassen.

– Men befolkningen var redd etter de forferdelige angrepene. Gjerningsmennene måtte tas. Befolkningen måtte beroliges. Dermed ble jeg arrestert, sier han.

Han innrømmer at han var i politiets søkelys på grunn av beskyldninger om at han hadde forsøkt å rekruttere tilhengere til ekstremistiske organisasjoner, men sier det var et forsøk på å infiltrere dem.

– De ekte gjeningsmennene slapp unna

– Mens etterforskerne konsentrerte seg om meg, slapp de ekte gjerningsmennene unna. Og de er fremdeles på frifot, sier han.

Cheffou mener han ble arrestert bare fordi han ligner litt på mannen med den lyse jakka.

– Og nå er jeg ikke renvasket. Alle kjenner mitt navn og jeg er truet på livet. Jeg har også et liv og en familie. Forestill dere hva moren min og søsteren min gjennomlever nå, sier han til avisen.

Cheffou har utgitt seg for å være frilansjournalist med en spesiell interesse for flyktninger, men i fjor ble han beskyldt for forsøk på å rekruttere jihadister blant asylsøkere og migranter på et flyktningsenter i byen.

Anklagene kom fra Brussel-ordfører Yves Mayeur. Det endte med at Cheffou i september fikk forbud mot å oppholde seg i parken der senteret holdt til.

SISTE NYTT

Siste nytt