NRK Meny
Normal

USA og EU letter på sanksjonene mot Iran

USA og EU-landene har blitt enige om å lette på noen av de økonomiske sanksjonene mot Iran som en del av avtalen om at landet skal stanse deler av uranproduksjonen.

IAEA nspiserer atomanlegg i Iran

IAEA begynte i går inspeksjon av atomanleggene i Iran.

Foto: Kazem Ghane / Ap

Avtalen letter blant annet på restriksjonene om salg av petrokjemikalier og edle metaller samt forsikring av oljeleveranser.

– Viktig første steg

Avtalen som Iran inngikk med den såkalte 5+1-gruppen i november i fjor, trådte i kraft mandag.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier at forhandlinger om Irans atomprogram vil fortsette i februar.

– Dette er et viktig første steg, men mer må gjøres for å dempe verdenssamfunnets bekymringer knyttet til Irans atomprogram og om det utelukkende er ment til fredelige formål, sa Ashton.

Frigjør 4,2 mrd

I Washington åpner også USA for at landet vil åpne for handel med regimet i Teheran, men understrekte samtidig at USA fortsatt vil påse at de sanksjonene som ikke blir opphevet vil bli etterfulgt.

– Iran har tatt konkrete og verifiserbare skritt for å trappe ned på atomprogrammet, sa utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki.

Hun la til at dette er en enestående mulighet til å dempe bekymringene knyttet til det iranske atomprogrammet.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet vil dette frigjøre 4,2 milliarder dollar som frem til nå har vært frosset i utenlandske fond.

Dette vil også tillate seks kunder som allerede har inngått olje avtaler om opprettholde dem i den seksmånedersperioden avtalen gjelder.

Dette er gode nyheter for Iran som lenge har slitt med dårlig tilgang til kapital og med et stadig økende økonomisk problem.

Israel skeptisk

Et annet land som ikke er like positiv til avtalen er Israel. Landet har alltid ligget i konflikt med regimet i Teheran og har hele tiden advart mot faren for at landet vil skaffe seg atomvåpen.

– Denne avtalen hindrer ikke Iran i å utvikle atomvåpen, sier statsminister Benjamin Netanyahu til det israelske parlamentet i dag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt