NRK Meny
Normal

Stort politioppbud etter melding om nervøs mann

Store deler av Danmarks hovedstad København var torsdag preget av et stort politioppbud på leting etter en mistenkelig mann med en koffert. Til slutt var det bare en nervøs mann.

Bevæpnet politi på Hovedbanegården i København

BEVÆPNET: Flere steder i København har torsdag blitt patruljert av bevæpnede politifolk. Her Hovedbanegården i København.

Foto: Claus Bech / NTB scanpix

Rundt klokken ti torsdag ble det kjent at dansk politi lette etter en mistenkelig mann etter melding fra et tog på en stasjon i København.

Flere togstasjoner ble helt stengt og all togtrafikk stoppet i minst en halvtime.

Vitner kunne fortelle om politifolk bevæpnet med maskinpistoler i området, og aksjonen ble også utvidet til et større antall steder rundt i byen.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag litt over klokken 14 kunne derimot politiet opplyse at det ikke var snakk om noe ulovlig eller farlig.

– Det er snakk om en som var veldig nervøs, men ikke noe ulovlig, sier politiinspektør Mogens Lauridsen som har ledet politiets innsats torsdag.

Ifølge politiets uttalelser til Danmarks Radio (DR) skal de ha lett etter mannen siden rundt klokken 8.30 torsdag.

Politiet sporet mannens bevegelser i detalj og kunne blant annet fastslå at han hadde reist med T-banen fra stasjonen han flyktet fra.

Politiet offentliggjorde også flere overvåkingsbilder av mannen, og det var noe av grunnen til at aksjonen kunne avblåses.

– Hvordan vet dere at han ikke er farlig?
– Fordi noen fra hans familie reagerte på bildene vi gikk ut med og kom med en god forklaring på hvorfor han oppførte seg som han gjorde, svarer politiinspektør Lauridsen på pressekonferansen.

Politiet opplyser at de har vært i kontakt med mannen og at situasjonen er under kontroll.


Bakgrunnen for utrykningen og letingen etter den mistenkelige mannen skal være bekymringsmeldinger fra andre passasjerer.

– I dag tidlig fikk vi inn tips fra en togpassasjer som hadde fått med seg en ung mann med en koffert som oppførte seg merkelig og var veldig nervøs, sier politiinspektøren.

Politiet satte i gang en omfattende aksjon, og oppdaterte både publikum og pressen med et større antall meldinger på Twitter.

Politiinspektør Lauridsen forteller at et av forholdene det var viktig å klarlegge for politiet var om mannen hadde noe ulovlig i sekken eller kofferten sin.

– På grunn av mannens oppførsel ønsket vi å komme i kontakt med mannen, sier han.

– Skal ha lest terrorbok

Ekstra Bladet erfarte tidligere torsdag at den omfattende politiaksjonen skal ha startet med én konkret hendelse på et tog ved København.

Den mistenkelige mannen skal ha lest en bok om terror på toget, ifølge avisa.

Mannen hadde med seg en sekk og en trillekoffert, og i det trillekofferten veltet i togkupeen fikk mannen nærmest panikk, reiste seg og forlot toget i all hast ifølge avisas kilder.

Ekstra Bladet har ikke opplyst åpent hva som er kildene til at de kan gjenfortelle hendelsesforløpet slik, og ingen andre har bekreftet historien.

Politiet sa på Twitter at de ikke ville gå ut med detaljene som gjør at de anser mannens oppførsel som så mistenkelig at de satt i gang en stor aksjon.

Laster Twitter-innhold

På pressekonferansen fikk politilederen spørsmål om boken uten å kunne klarlegge hvilken bok det var i detalj.

– Leste han en bok om terror?
– Han satt og leste i en bok, men hvilken bok vet vi ennå ikke sikkert siden vi akkurat har fått tak i mannen, svarer Lauridsen.


Slik beskrives mannen

En stund etter de første meldingene ble alle togstasjonene igjen åpnet for trafikk, men det ble fortsatt søkt mange steder i København etter det man trodde var en mistenkelig mann.

Dansk politi har også valgt å offentliggjøre et bilde av mannen de har fått tak i.

Mannen beskrives som 1,80 meter høy, ca. 30 år gammel, kledd i mørke klær med hvit skrift på forsiden av en skjort, bærer på en sekk og en trillekoffert og skal ha utseende fra Midtøsten.

Københavns politi gikk ut med at publikum ikke måtte ta kontakt med den ettersøkte hvis man ser ham. I stedet skal man ringe politiet på 114.

Bevæpnet kontroll på Kastrup

Politibetjenter var til stede med maskinvåpen på T-banestasjonen ved Københavns lufthavn, ifølge en journalist på stedet, skriver den danske avisen Berlingske Tidende.

– Det stod betjenter med maskinpistoler ved inngangen til T-banen på vei ut av lufthavnen. Den ene politimannen sa at dette var ren rutine, sier journalisten Jens Anton Bjørnager på stedet.

Flyplassen bekrefter selv også til avisa at det er satt i verk ekstra kontroll på stasjonen med bevæpnet politi.

– Vi har hørt at personen kan ha vært på vei ut hit, og det er politi på plass, sier pressesjef Søren Hedegaard Nielsen til avisa.

Københavns politi skrev på Twitter at de leter etter den mistenkelige personen flere steder i København.

Danmarks Radio melder at det blant annet også har vært sendt ut patruljer både til Folketinget og mediehusets kontorer.

Laster Twitter-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster kart, vennligst vent...

MANNENS BEVEGELSER: Slik mener politiet at mannen har beveget seg i København etter at de fikk inn bekymringsmeldingen fra et tog på Nørreport stasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt