NRK Meny
Normal

Leter etter utenlandske tsunamiofre

Japanske myndigheter strever med å finne utlendinger som er savnet etter jordskjelvet og tsunamien som slo inn over landet for ti dager siden.

Letemannskap i Kyoto graver ut et lik

Letemannskap i Kyoto graver ut et lik i den ødelagte byen Minamisanriku i Miyagi-distriktet, der mange utenlandske arbeidere er savnet.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Japans utenriksminister Takeaki Matsumoto og hans kinesiske kollega Yang Jiechi

Japans utenriksminister Takeaki Matsumoto og hans kinesiske kollega Yang Jiechi har felles interesse av å finne savnede utlendinger i Japan.

Foto: Ap

Om lag 95.000 utlendinger befant seg på østkysten av Japan da tsunamien slo inn over land 11. mars .

Utenriksminister Takeaki Matsumoto sier han nå vil gjøre hva han kan for å finne både savnede og døde.

– Vi må søke etter dem på deres tilholdssteder på samme måte som vi leter etter japanere, sier Matsumoto ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Han forteller at Utenriksdepartementet har fått flere hundre forespørsler fra mer enn 80 land som lurer på hvordan det står til med deres statsborgere.

Frykter økte dødstall

Det er nå bekreftet flere enn 8500 døde, mens tallet på savnede har passert 13.000.

Men politiet har basert disse tallene kun på meldinger fra slektninger. Flere av de døde som er funnet, er ikke identifiserte ennå. Nå frykter man at det skal være flere utlendinger blant dem som ligger på likhusene.

– Det ser ut som det er spesielt vanskelig å finne ut hva som har skjedd med utenlandske arbeidere som jobbet for selskapene i regionen etter å ha kommet til landet som lærlinger, sier professor Megumi Sakamoto ved Fukushima-universitetet til Kyodo.

Flere tusen utlendinger

Inntil 100 kinesiske lærlinger er rapportert trygge i Ofunato, en kystby i Iwate, og enda 160 skal ha overlevd katastrofen i Miyagi. Men det er begrenset hvor gode tilbakemeldinger som kommer om denne typen arbidere, sier Sakamoto.

Han vurderer at det kan ha vært så mange som 2500 kinesiske og vietnamesiske lærlinger bare i Fukushima, og 1500 hver i både Miyagi og Iwate.

Flere av dem skal ha jobbet i områder nær kysten.

  • Les:
Biler og søppel på en gravplass i Miyagi

Biler og søppel på en gravplass i Miyagi, der mange hundre utenlandske arbeidere er savnet etter tsunamien for ti dager siden.

Foto: MIKE CLARKE / Afp

Vet ikke hvor de er

Ifølge Sakamoto skal arbeidsgiverne ikke ha ønsket at disse utenlandske lærlingene blandet seg inn i det japanske samfunnet, noe som førte til at flere av dem ble isolerte.

Dette skal også være noe av årsaken til at det er vanskelig å vite nøyaktig hvor disse er.

– Det er veldig vanskelig å avgjøre hvor slike utlendinger befinner seg etter en slik enorm katastrofe, sier Sakamoto.

Også den japanske organisasjonen som har oppsikt med lærlingene, sier de har problemer med å få oversikt over utlendinger som skal ha jobbet i det jordskjelvrammede området.

Tsunamien slår inn over land i Fukushima

Slik så det ut da tsunamien slo inn over land i Fukushima-distriktet. Flere utenlandske arbeidere er savnet fra området.

Foto: SADATSUGU TOMIZAWA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt