Hopp til innhold

Leter etter trylleformel mot innvandringen

I kveld skal britene få vite hvordan forholdet til EU blir etter skilsmissen. Målet er å begrense innvandringen fra EU-land.

Aas og Almås i rollene som Smith & Jones diskuterer Brexit.

Brexit betyr Brexit, bedyrer britenes statsminister Theresa May. Men hva betyr det – og hvor går egentlig veien ut av EU for britene? To måneder etter folkeavstemningen, er fortsatt det meste uklart.

Etter at britene bestemte seg for å forlate EU, har regjeringen holdt kortene tett inn til brystet. Statsminister Theresa May har gjort følgende klart for britene.

– Brexit betyr Brexit, har hun gjentatt gjennom sommeren.

Men David Davis, som har fått tilnavnet «Brexit-ministeren», holder innlegg i det britiske parlamentet i kveld. Det er han som har fått i oppdrag i å lede arbeidet med landets farvel til EU.

Vil ha tiltak for å begrense innvandringen

Et av de heteste temaene gjelder tiltak for å begrense innvandringen fra andre EU-land. Det var nettopp dette som var ett av kravene til Nei-general og nå utenriksminister Boris Johnson under valgkampen som ledet til Brexit 23. juni i år, og som regjeringen ikke kan se bort fra.

CHINA-G20-SUMMIT

Storbritannias statsminister Theresa May har måttet tåle mange kritiske spørsmål til Brexit under G-20-møtet i Kina.

Foto: GREG BAKER / Afp

Statsminister May har fått flere forslag på bordet for å begrense innvandringen fra EU-land. Ett av dem er en løsning etter australsk modell med poengsetting. May sier innstramninger må til, men at ingenting er klart ennå.

– Det finnes ingen trylleformular som kan svare på immigrasjonsspørsmålet, sier Theresa May på vei inn til G20 møtet i Hangzhou i Kina.

Det blir mer om kveldens debatt og hva Brexit egentlig betyr for Storbritannia, Europa og resten av verden i Urix-spesial: BrexitNRK 2 kl. 20:25 i kveld.

Urix sender blant annet dokumentaren Brexit – kampen om Storbritannia

Krever Brexit-omkamp

Hele fire millioner underskrifter er bakgrunnen for mandagens Brexit-debatt. Motstanderne av Brexit krever en ny folkeavstemning ettersom færre enn 60 prosent sa ja til utmeldelse.

BRITAIN-EU/MARCH

Brexit-motstanderne har samlet inn fire millioner underskrifter og har fått gjennomslag for debatt i Underhuset. De krever ny folkeavstemning om EU.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Folkeavstemningen endte med at 52 prosent sa ja til utmelding, 48 prosent nei. Valgdeltakelsen var på 71,8 prosent.

Men formelt sett kan ikke parlamentsmedlemmene vedta noe i mandagens debatt. Formelle drøftinger med EU er ventet å komme i gang mot slutten av året

SISTE NYTT

Siste nytt