NRK Meny
Normal

Leter etter savnede sovjetsoldater

Russiske myndigheter leter fortsatt etter 265 tidligere sovjetiske soldater som er savnet etter krigen i Afghanistan fra 1979 til 1989. Flere av dem har trolig frivillig valgt å bosette seg i Afghanistan.

Sovjetiske soldater i kamp i Afghanistan

Russiske krigsveteraner leter fortsatt etter savnede sovjetsoldater fra krigen i Afghanistan.

Foto: Alexander Sekretarev / Scanpix/AP

Alexander Lavrentijev, visepresident i Den russiske krigsveterankomiteen, har holdt en pressekonferanse den russiske ambassaden i Kabul der han ba om hjelp til å oppspore tidligere soldater som er savnet, skriver The New York Times .

– Jeg er overbeviset om at noen av dem fortsatt lever, men problemet er at de er redde for å kontakte oss. Mange av dem vet nok ikke at Russland og de fleste andre tidligere sovjetstatene har innført amnestilover som sikrer at soldatene, selv om de deserterte eller valgte å bli i Afghanistan, ikke kommer til å bli straffeforfulgt. De vet nok heller ikke at de kan få medisinsk hjelp dersom de vender hjem, sa Lavrentijev.

Vil hjelpe familiene

Sovjetiske soldater forlater Afghanistan.

Sovjetiske soldater forlater Afghanistan i 1990.

Foto: SCANPIX
Rester av sovjetisk våpen i Afghanistan

Rustne rester av sovjetiske våpen er fortsatt lett synlig i det afghanske landsskapet.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Rundt 15.000 sovjetborgere, de fleste menn, men også noen kvinner, døde i den ti år lange krigen.

Noen ble drept i kamp, noen ble tatt til fange, mens mange døde av kulde og sykdom.

Lavrentijevs viktigste målsetting er å hjelpe familiene til de savnede slik at de skal få vite hva som har skjedd med deres pårørende.

– Deres kjære venter fortsatt på dem. For disse familiene mangler et siste kapittel: er broren eller sønnen vår død, eller er det en mulighet for at han har startet et nytt liv?

– Det er viktig å handle nå, for dem som husker krigen er i ferd med å dø. I Afghanistan er gjennomsnittlig levealder bare 50 år.

29 funnet i live

Lavrentijev opplyste på pressekonferansen at av de rundt 300 savnede sovjetborgerne ved krigsslutt i 1989, er 29 funnet i live. 22 valgte å reise hjem til Russland, mens de sju andre valgte å bli i Afghanistan.

15 graver med døde sovjetiske soldater er åpnet. Fem er identifisert, tre russere og to fra Kasakhstan. Det pågår en omfattende DNA-testing av de 10 andre i håp om å kunne fastslå identiteten.

Lavrentijev tror at 30–40 andre fortsatt lever i Afghanistan eller Pakistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt