Sabah (37) leter etter mannen blant forbrente lik

KAIRO (NRK.no): Med gråten i halsen og desperasjon i blikket leter den 37 år gamle sykepleieren Sabah Aly Abd Raheem etter mannen sin i de utbrente restene av protestleiren Rabaa.

Sabah Aly Abd Al Raheem leter etter mannen sin i Kairo

Sabah Aly Abd Al Raheem som leter etter mannen Hassan Mohammad rundt Rabaa-moskeen. Her viser hun vielsesattesten.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Det siste hun hørte den gråtende stemmen hans si gjennom mobiltelefonen var at han var redd og at politiet angrep protestleiren Rabaa al-Adawiya, som han oppholdt seg i.

Det var halvannet døgn siden.

Hindret av gatekamper

Da linjen ble brutt forsøkte hun å ta seg frem til leiren der mannen Hassan Mohammed hadde oppholdt seg de siste syv ukene, men ble stoppet av gatekamper på veien.

I tumultene mistet hun alt hun hadde med seg, men klarte å finne seg et skjulested og til slutt kom hun frem til leiren.

Da var mannen forsvunnet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Normalt ville jeg gått til politiet, men det var jo dem som kjempet mot brorskapet, sier hun til NRK.

I hele natt har hun lett, uten resultat.

– Da jeg fikk kontakt med telefonen hans var det en ukjent stemme som svarte at han hadde funnet telefonen på Rabaa, sier kvinnen som helt åpenbart har det veldig vondt. Hvileløst går hun bare rundt og leter.

– Det føles som om jeg har mistet alt, men jeg må bare fortsette å lete.

Lagt likene i moskeen

Nå er Rabaa-leiren jevnet med jorden. Det er bare politimenn og soldater igjen og noen gutter som samler sammen skrapjern og sko, som de håper å tjene en slant på.

Likene er flyttet til Nour El Eman-moskeen, ikke langt unna.

Her ligger 100 lik på rekke og rad med isblokker på magen, totalt har det vært 340 lik inne i moskeen.

Lukten er stram og gulvet er dekket av smeltevann fra all isen. I et desperat forsøk på å dempe den stramme liklukten sprayes det med luftrensere. Det hjelper så lite.
Utenfor har flere hundre slektninger møtt opp for å forsøke å finne ut hva som har skjedd med deres nærmeste. Scenene er hjerteskjærende, desperasjonen er total.

El Eman-moskeen i Kairo der rundt 100 lik nå ligger på rekke og rad.

I El Eman-moskeen ligger det rundt 100 lik. Lukten er stram og scenene hjerteskjærende.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

– Det ligger 100 lik her nå. 35 av dem er sterkt forbrent, sier den frivillige Marva Saad (28) til NRK, hun forteller videre at totalt er 240 lik fraktet videre til sykehus og likhus.

Frykter full borgerkrig

Stemningen i Kairo er spent, og de fleste NRK har snakket med har stor sympati med dem som har mistet sine slektninger. Her er folk nå urolige og frykten for nye gatekamper er stor.

Brorskapet har varslet nye demonstrasjoner i kveld og mange frykter at dette skal utvikle seg til en full borgerkrig.

Og tegnene er der, i ettermiddag stormet brorskapets tilhengere et regjeringsbygg og satt fyr på inngangspartiet. Derfor stålsetter mange seg nå på en ny kveld og natt med uroligheter og flere drepte.

Ifølge helsedepartementet i Kairo er de siste dødstallet for landet som helhet på steget til over 600, mens brorskapet mener det er ti ganger så høyt. Av disse var 202 demonstranter som ble drept da sikkerhetsstyrker ryddet protestleiren Rabaa al-Adawiya.

Hassan Mohammed er ennå ikke identifisert som en av disse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt