Leter etter IS-terrorist i flyktningleir

Fransk politi jakter på et IS-medlem de frykter planlegger et terrorangrep i Storbritannia. Mannen holder seg trolig i skjul i en av flyktningleirene i Calais nær tunnelen til det britiske fastlandet.

Flyktninger i Calais

OVERVÅKER: En gruppe flyktninger i utkanten av leiren i Calais. Fransk politi jakter angivelig etter et militant IS-medlem i leiren.

Foto: Michel Spingler / Ap

Mannen skal ha forlatt Syria i august og står på den franske sikkerhetstjenestens liste over personer som kan utgjøre en fare for rikets sikkerhet.

Ifølge den franske avisa La Voix du Nord tror man mannen skjuler seg i en flyktningleir i Calais, ikke langt fra Eurotunnel.

– Overvåker leiren

Politiet har ordre om å pågripe mannen som ansees som farlig. Ifølge britiske medier skal 40 tjenestemenn fra sikkerhetspolitiet ha overvåket leiren for å avdekke om terrorister skjuler seg der. Dette vil ikke franske myndigheter bekrefte overfor avisen.

Totalt 3500 flyktninger oppholder seg i leiren. Tidligere i år mistet flere livet da de forsøkte å ta seg til England gjennom tunnelen.

Gilles Debove i Calais-politiet sier til The Times at han ikke er overrasket over at en potensiell terrorist skjuler seg blant flyktningene.

– Hvorfor skulle ikke jihadistene ville få mest mulig ut av de 160.000 flyktningene i Europa og smugle sine egne folk inn. Lufthavnene har strenge kontroller, men alle og enhver kan ta seg over hav og land med flyktningene, sier Debove.

– Har kontakter her allerede

Også det danske etterretningspolitiet kom i går med en generell advarsel om at militante islamister kan skjule seg blant flyktningene.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp tror imidlertid ikke at terrorgrupper har behov for å smugle inn krigere i Europa.

Calais

Dette kartet viser flyktningleirenes plassering i forhold til Eurotunnel.

Foto: NRK

– De har kontakter her allerede. De trenger ikke flyktninger til det. De finnes allerede i Europa, sier Ranstorp til Politiken.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) her hjemme ville ikke kommentere saken overfor NRK torsdag.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende. Akkurat nå er trusselbildet uendret, sier pressevakt i PST, Siv Alsén til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt