Bekymret foran skotsk avstemning

LONDON (NRK): Dersom skottene bestemmer seg for å bryte med Storbritannia, er det ingen vei tilbake, frykter det skotskfødte 80-tallsikonet Annie Lennox.

Annie Lennox

SKOTTE 1: Annie Lennox bor i London og får dermed ikke lov til å stemme i folkeavstemningen om Skottland fortsatt skal tilhøre Storbritannia.

Foto: Alexandre Meneghini / AP

Selv om det er mange år siden Annie Lennox forlot hjembyen Ellon i Aberdeenshire i Skottland, er stadig aksenten hørbar når hun snakker.

Og selv om det er mange år siden hun bodde i området som om få dager kan bli et selvstendig land for første gang på 307 år, bryr hun seg fortsatt.

Når NRK møter popikonet, som herjet hitlistene på 1980-tallet som en del av Eurythmics, gjør hun én ting klart: Hun er bekymret.

– Ingen kan se inn i fremtiden. Ingen kan fortelle om noe blir bedre eller verre, ingen vet noe sikkert. Selv om du er en økonomiekspert, vet du ikke. Så jeg har mine bekymringer, fordi jeg tror ikke det er noen vei tilbake.

– Hvis Skottland blir uavhengig, så er det irreversibelt. Så det bør helst være en forbedring, det bør være bedre for det skotske folket, for det er de som tar den avgjørelsen, sier Lennox ettertenksomt til NRK.

Annie Lennox's hjemmeside

Følsomt tema

Annie Lennox facebook-feed med bilde av Union Jack

MELDING 1: Innlegget om det britiske flagget i et butikkvindu skapte ståhei.

Annie Lennox facebook-feed med forklaringen på flagget

MELDING 2: Popstjernen forsikrer at hun ikke hadde noe hemmelig politisk budskap.

Hun velger ordene med omhu, for nå i innspurten mot avstemningen kommende torsdag, er følelsene i spill hos mange skotter. Lennox har allerede fått merket dette.

I vår la hun ut et bilde på Facebook-siden sin av det britiske flagget Union Jack.

Under skrev hun «Ute på tur i London. Det er nesten noe gammeldags over dette Union Jack i et butikkvindu. Det ser ut til å ha mistet noe av den assosiasjonen som gjorde meg ukomfortabel før i tiden

Det satte i gang en voldsom debatt i kommentarfeltene under, og flere mente hun sendte ut en kodet beskjed om at folk skulle stemme «nei» i den kommende folkeavstemningen om løsrivelse.

Dagen etter måtte hun understreke at hun ikke hadde noen som helst agenda med bildet.

Da Paul McCartney for kort tid siden uttalte at han gjerne så Skottland forbli en del av Storbritannia, haglet det med illsinte reaksjoner på sosiale medier.

– Liker ikke hardbarket nasjonalisme

Listen av kjendiser mot løsrivelse er lang, både blant skotskfødte som tidligere Manchester United-trener Sir Alex Ferguson og sangerinnen Susan Boyle, men listen er enda lenger med kjente navn fra sør for den skotske grensen, som for eksempel sangerne Mick Jagger og David Bowie, samt Harry Potter-skaperen J.K. Rowling.

Andre kjente skotter, som skuespiller Sean Connery og komikeren Frankie Boyle, er for at Skottland skal løsrives fra unionen.

Alex Ferguson

SKOTTE 3: Den meritterte Manchester United-manageren Alex Ferguson er mot.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters
Skuespiller Sir Sean Connery

SKOTTE 2: Tidligere James Bond-hovedrolleinnehaver Sean Connery er for skotsk løsrivelse.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

– Jeg liker ikke hardbarket nasjonalisme, uansett hvilket land det kommer fra, og selv om Skottland er et lite land. Jeg liker ikke denne negativitetsbølgen mot «de engelske».

– Jeg synes det er skikkelig reaksjonært, og veldig nedsettende. Det plager meg, og jeg liker ikke en fremtid for Skottland hvor det kommer til å være en splittelse i landet, jeg synes det er så uheldig, sier Lennox.

De fleste målingene som publiseres nå, viser et nesten dødt løp mellom ja- og nei-siden.

– Bli et forbilde

To og en halv mil sør for den lille byen hvor Lennox vokste opp, ligger Aberdeen. Byen kalles gjerne Europas oljehovedstad, og har Storbritannias nest høyeste andel sysselsatte.

Den grå granittbyen, som er vennskapsby med Stavanger, preges av velstand og god økonomi, etter flere tiår med oljeindustri og med mange utenlandske selskaper etablert i byen.

Dette er olje- og gassinntekter de skotske nasjonalistene helst ser kun skal tilfalle skottene, og ikke hele Storbritannia.

Men mange i Aberdeen er skeptiske til hva de økonomiske følgene vil bli ved en løsrivelse, og om det kan skremme industri vekk fra landet.

– Hvis det skulle bli en forbedring, og alt skulle bli storartet, så håper jeg landet vil bli til et forbilde.

– Et bærekraftig land, som kvitter seg med atomvåpen, som er noe jeg er interessert i, et land som gjør noe med ledigheten, som tar tak i problemet som unge mennesker i Skottland har. Narkotika er et kjempeproblem i de urbane delene av Skottland, sier Lennox bekymret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Annie Lennox under dronning Elizabeths diamantjubileum

Annie Lennox var en av dem som var bedt om å opptre da det i 2012 skulle markeres at dronning Elizabeth hadde vært britisk monark i 60 år.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Kan ikke stemme

Reglene for hvem som kan svare på spørsmålet «synes du at Skottland bør bli et eget land» kommende torsdag er klare.

Kun de over 16 år som har postadresse i Skottland får være med. Skotter som for eksempel er bosatt i England, får ikke være med.

Lennox tilhører dem, og idet hun føler hun har sagt nok om den pågående debatten om løsrivelse sier hun bare:

– Det er komplisert – og jeg har gitt deg det beste svaret jeg kan. Så jeg må si jeg er agnostisk (tvilende red.anm.). Og uansett får jeg ikke stemme.

Om under en uke får hun vite den videre skjebnen til Skottland – som alle andre, uansett postadresse.

SISTE NYTT

Siste nytt