NRK Meny
Normal

Lekkende skip trukket av grunn

Det kinesiske frakteskipet «Shen Neng 1», som gikk på grunn ved Great Barrier Reef utenfor Australias østkyst påskeaften, er trukket fri.

Video Skip lekker olje ved korallrev

Great Barrier Reef er verdens største korallrev.

Siden grunnstøtingen i påsken er rundt 1000 tonn olje pumpet ut av skipet før det kunne trekkes av grunn.

Nå skal skroget inspiseres og testes før skipet blir tauet i havn, melder BBC.

Skipet hadde rundt 950 tonn olje og 65.000 tonn kull om bord da det havarerte, og rundt fire tonn brenselolje har lekket ut i det svært sårbare farvannet.

Australske myndigheter har allerede sagt at de vil gå til sak mot skipets eiere, ettersom de seilte i et forbudt område.

Les: Kinesisk reder ber om unnskyldning

Varsler større bøter

Great Barrier Reef er verdens største korallrev, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Australias statsminister Kevin Rudd var rasende etter grunnstøtingen, og landets samferdselsminister Anthony Albanese varsler enda større bøter for lignende forseelser.

– Det er helt klart at dette skipet tok en kurs som var ulovlig. Australske myndigheter vil forsikre seg om at de ansvarlige rammes av lovens fulle kraft, og vi vil passe på at det blir betalt erstatning for opprydningsarbeidet, sier Albanese.

Les: - Tungolje og kull truer verdens største korallrev

Queenslands delstatsminister, Anna Bligh, sa i forrige uke at Cosco Group, som eier skipet, kan vente seg en bot på en million australske dollar, rundt 5,5 millioner kroner.

– Uaktuelt å ikke gjøre noe

En talsmann for miljøvernsorganisasjonen Maritime Safety Queensland (MSQ) sier at opprydningsarbeidet hastet fordi det var uvær på vei, noe som ville ha økt faren for ytterligere lekkasjer og skader på skroget.

Da arbeidet med å tømme skipet for olje startet onsdag , var sjøfartsmyndighetene bekymret for at skipet skulle brekke i to.

– Det er helt uaktuelt å ikke gjøre noe. Vi må prøve å flytte fartøyet før vinden øker, sa MSQs talsmann før redningsaksjonen startet.

Les: Havarert skip slår mot Great Barrier Reef

AUSTRALIA Great Barrier Reef

Skipet lekket brenselolje ved korallrevet.

Foto: Queensland government / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt