Hopp til innhold

Lekkasje: Slik er Kinas «arbeidstreningssentre» fra innsiden

«Lærerne» er væpnet politi og «elevene» går med håndjern og sekk over hodet, ifølge lekkede dokumenter.

En fange ledes av betjenter gjennom en korridor ved fengslet i Tekes

En «elev» ledes gjennom en korridor ved fengslet i Teshe i Xinjiang under en sikkerhetsøvelse. Bildet er publisert av Victims of Communism Memorial Foundation.

«Hvis elevene ikke lytter til ordre, kan de bevæpnede politibetjentene skyte varselskudd. Hvis elevene ikke blir avskrekket og fortsetter å øke spenningsnivået, ved å for eksempel forsøke å rømme eller gripe våpnene til betjentene, må de drepes.»

Slik lyder retningslinjene for de ansatte ved det «profesjonelle utdanningssenteret» i Shufu, ytterst vest i Xinjiang-provinsen i Kina. Dette ifølge lekkede dokumentene som Aftenposten og flere internasjonale medier har verifisert.

To fanger håndteres av politimenn med klubber under en øvelse ved fengslet i Tekes

To «elever» håndteres av politimenn under en sikkerhetsøvelse ved fengslet i Teshe i Xinjiang. «Fangene» har på seg håndjern og en svart sekk er tredd over hvert deres hode. Bildene er publisert av Victims of Communism Memorial Foundation.

– Ikke lenger mulig å lukke øynene

– Det er sjokkerende. Det er vanskelig for oss uigurer å fatte den brutaliteten som kommer frem. Vi er helt knust, sier Adiljan Abdurihim til NRK. Han er leder i Den norske uighurkomitéen.

Adiljan Abdurihim

Adiljan Abdurihim, leder i Den norske uighurkomitéen.

Foto: Privat

Han har, som mange andre uigurer i Norge, lest tirsdagens artikkel fra Aftenposten om lekkede dokumenter fra det kinesiske politiet.

Lekkasjen på flere tusen dokumenter gir et innblikk i hva som skal foregå på innsiden av Kinas «arbeidstreningssentre» for muslimske minoriteter.

Kina avviser kritikken og mener leirenes formål er arbeidstrening. Les svaret fra Kinas ambassade i Oslo nederst i saken.

Skal man tro dokumentene, er «lærerne» bevæpnede politibetjenter. De såkalte «elevene» må gå med håndjern og en sekk over hodet.

– Det er ikke lenger mulig å lukke øynene. Kina, som lenge har sagt at dette var vestlig propaganda, har nå et forklaringsproblem, kommenterer Abdurihim.

China Uyghurs in Prison

Fengselssenter nummer 3 i Dabancheng i Xinjiang har plass til 10.000 fanger. Anstalten mistenkes for å ha blitt brukt som omskoleringsleir for de muslimske minoritetene i provinsen.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Barn og eldre skal ha blitt fengslet

En «anonym hacker» skal ha fått tilgang til datasystemet til det kinesiske byrået for offentlig sikkerhet (PSB).

Hackeren leverte dokumentene videre til den tyske Kina-forskeren Adrian Zenz.

Meryemnisa Ismayil, 73, skal være fengslet i en omskoleringsleir for å være en "religiøs figur" (布维)

Meryemnisa Ismayil var 73 år i 2018, da hun satt fengslet i en omskoleringsleir i Xinjiang. Bildet er publisert av Victims of Communism Memorial Foundation.

Lekkasjen inkluderer rundt 100.000 filer. Blant dem er det taler, retningslinjer for opplæring av ansatte, og bilder av sikkerhetstrening inne i leirene. Mange av dem er stemplet som hemmelige.

Den amerikanske organisasjonen Victims of Communism Memorial Foundation har publisert en oversikt over materialet.

På nettsiden kan du se bilder fra 2018 av 2884 fanger, identifisert med navn og alder.

Rahile Omer, 15, skal ha blitt fengslet da hun var 14

Rahile Omer var 15 i 2018, og hadde da sittet inne i ett år ved en omskoleringsleir i Xinjiang. Bildet er publisert av Victims of Communism Memorial Foundation.

73-årige Meryemnisa Ismayil skal ha blitt fengslet for å være en «kvinnelig religiøs figur» (布维). Rahile Omer skal ha blitt fengslet da hun var 14 år. 15 andre mindreårige skal også ha blitt fengslet.

Ifølge Zenz viser dokumentene at 286.000 innbyggere i distriktet Konasheher i Xinjiang har blitt frihetsberøvet på en eller annen måte.

Det tilsvarer rundt tolv prosent av den samlede befolkningen i distriktet. «Andelen fengslede i befolkningen er altså 64 ganger høyere enn i resten av Kina,» skriver Zenz.

FNs høykommissær for menneskerettigheter på reise i Kina

Kina anklages for å ha plassert mange hundre tusen uigurer og andre etniske minoriteter i omskoleringsleirer. Det nederlandske parlamentet og USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo er blant de som har kalt det som skjer i Xinjiang «et folkemord».

China United Nations Human Rights

FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet, sammen med Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing.

Foto: Deng Hua / AP

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, er denne uken på reise i Kina og Xinjiang. Målet er å fremme menneskerettigheter. I et møte med hundre utenlandske diplomater dempet derimot Bachelet forventningene til reisen.

– Denne reisen blir ingen «etterforskning», fortalte Bachelet diplomatene ifølge Bloomberg.

De lekkede dokumentene skal stamme fra datasystemene til politiet i Kashgar, vest i Xinjiang-provinsen i Kina.

Vil at Norge tar opp saken i Sikkerhetsrådet

Adiljan Abdurihim i Uighurkomitéen mener Norge må gjøre mer for å hjelpe minoritetene i Xinjiang.

– Det er på tide å komme med noen konkrete handlinger. Norge må ta opp denne saken i FNs sikkerhetsråd. Selv om Kina kommer til å legge ned veto, er det viktig å synliggjøre Kinas brudd på menneskerettighetene, sier Abdurihim.

Han mener regjeringen også burde ta opp situasjonen i Xinjiang med internasjonale partnere. Han ber dem også ha møter med uiguriske aktivister når de besøker Norge.

UD: – Dette tar vi på stort alvor

På spørsmål fra NRK svarer Utenriksdepartementet ikke direkte på oppfordringen om fra Uighurkomiteen om å ta opp saken i Sikkerhetsrådet.

Statssekretær Eivind Vad Petersson.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Eivind Vad Petersson (Ap).

Foto: Sturlason

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) skriver følgende i en e-post:

Dette tar vi på stort alvor. Norge har jevnlig uttrykt vår bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang, både i samtaler med kinesiske styresmakter og sammen med andre land i FN.

Ifølge Petersson var dette også tema under statsminister Støres samtale med sin kinesiske motpart Li Keqiang nylig.

Vi oppfordrer kinesiske myndigheter til å respektere menneskerettighetene og stanse vilkårlig frihetsberøvelse av uigurer og andre minoriteter.

Utenriksdepartementet oppfordrer også kinesiske myndigheter til å gi FNs høykommissær fri tilgang under sin reise til Kina og Xinjiang.

Svar fra den kinesiske ambassaden:

Den aktuelle saken publisert av Aftenposten ser totalt bort fra fakta og sannhet, og angriper bevisst Kina i et forsøk på å villede opinionen. Vi motsetter oss bestemt en slik skadelig handling.

Essensen av Xinjiang-relaterte spørsmål er kampen mot terrorisme, separatisme og ekstremisme. Den autonome regionen Xinjiang Uygur har gjennomført opplæring i avradikalisering i samsvar med loven for å utrydde vold, terrorisme og ekstremisme.

Disse praksisene har i størst mulig grad beskyttet de grunnleggende menneskerettighetene til Xinjiang-folket, ivaretatt regional sikkerhet og stabilitet, og fremmet økonomisk og sosial velstand og utvikling. Dette er de virkelige faktaene og sannheten om Xinjiang-relaterte saker.

For tiden opplever folk fra alle etniske grupper i Xinjiang like mye stabilitet, sikkerhet, utvikling og fremgang. Vi ønsker venner fra Norge hjertelig velkommen til å besøke Xinjiang etter epidemien for å selv oppleve det ekte og fargerike Xinjiang.

SISTE NYTT

Siste nytt