Leier ut kjæresten for iPhone 6

Beijing (NRK): «Kjærestedeling» står det på skiltet til en ung mann ved Songjiang-universitetet utenfor Shanghai. Prisen: 10 kroner timen eller 500 kroner måneden. Pengene skal han bruke på ny iPhone 6, som nå omsettes på den kinesiske svartebørsen for opp mot 16.000 kroner.

Gutt leier ut kjæresten

Deler gjerne: Denne studenten sør i Kina reklamerer med «kjærestedeling» for å få penger til iPhone 6.

Foto: Weibo

Tilbudet har fått stor oppmerksomhet i kinesiske medier etter at bildet ble spredd på Kinas utgave av Twitter, Weibo.

Jentas vitale mål er også delt, men seksuelt er tilbudet ikke. Kjæresten kan «leies» til felles middager, lekselesing, spill eller en date.

Tilbudet er uttrykk for at Apple-telefonene er svært populære i Kina, men med en prislapp utenfor rekkevidde for de fleste kinesere.

Mangler tillatelse

Selv om Kina nå er verdens nest største marked for iPhone, har lanseringen denne gang ikke gått som planlagt.

Apple mangler fortsatt nødvendige godkjennelser for å selge telefonen her, og en opprinnelig lanseringsdato 26. september er skutt ut i det blå.

Trolig vil den nye iPhone-modellen ikke nå fastlands-Kina før om flere måneder.


Svartebørs

Det betyr ikke at iPhone «liù», som iPhone 6 heter på kinesisk, er vanskelig å få tak i.

På det store elektronikkmarkedet i Zhonguancun her i Beijing selges Apple-telefonene overalt, men til svært høye priser:

Elektronikkmarkedet Zhon Guan Cun

Selges overalt: På elektronikkmarkedet i Zhonguancun går iPhone 6 for opp mot 16.000 norske kroner.

Foto: Peter Svaar / NRK

NRK fikk tilbud om å kjøpe en iPhone 6 "Plus" til over 16.000 norske kroner. En «vanlig» modell med 4.7 tommers skjerm ville flere selgere ha opp mot 10.000 norske kroner for.


Fordi telefonene smugles inn fra Hongkong er selgerne lite interessert i å stille opp med navn og bilde, men flere forteller til NRK at det nå selges flere tusen telefoner om dagen bare på dette markedet i Beijing.

Prisene er ventet å synke etter hvert som enda flere telefoner kommer inn.

Smugling

Apples byråkratiske problemer i fastlands-Kina har ført til storstilt smugling den siste uken. Lørdag avslørte politiet i Hongkong en pall med iPhone-telefoner og annet datautstyr verdt 2.5 millioner kroner. Gjerningsmenne tok beina fatt da politi- og tolltjenestemenn dukket opp.

iPhone 6-dummy

Liten og stor: Telefonmodeller i plast i Zhonguacun. Ekte telefoner vises bare frem på bakrommet.

Foto: Peter Svaar / NRK


- Selv om det ryktes at telefonens salgsverdi er på vei ned, tror vi det kommer et renn av smuglere, sier Benson Lee Tak-shun, sjef for tollvesenet i Hong Kongs havn, til avisen South China Morning Post.

I Hongkong strakk køene seg flere kvartaler utenfor Apple-butikkene da telefonen ble lagt ut for salg i forrige uke, men trolig var mange av kundene stråkjøpere som planla å selge telefonen videre til fastlandet.


Solgte nyre

Men tidligere års iPhone-lanseringer har tross alt vært enda mer dramatiske.

I april 2012 hadde en 17 år gammel gutt fra Anhui-provinsen så lyst på ny iPhone og iPad at han solgte en av nyrene sine til organhandlere.

For de vel 20.000 kronene han fikk utbetalt kjøpte gutten Apple-produkter, men dessverre fikk han også alvorlig nyresvikt.

9 mennesker ble tiltalt for organhandel, som har vært forbudt i Kina siden 2007.

På elektronikkmarkedet i Beijing tror selgerne at prisene vil gå ned og salgstallene vil peke oppover i dagene og ukene fremover.


- Prisene er fortsatt veldig høye, innrømmer en selger NRK snakker med.


Heller ikke han vil si navnet sitt.

Imens lever smuglerne godt med at det fortsatt er flere måneder til iPhone blir offisielt lansert - i et av Apples aller største markeder.

SISTE NYTT

Siste nytt