Her er rapporten om pågripelsen av mistenkt leiemorder i Irak

2. august 2004 ble en 31 år gammel norsk mann pågrepet i Iraks hovedstad Bagdad mistenkt for å være leiemorder. Her kan du lese hvordan de lekkede militærdokumentene fra Wikileaks beskriver hendelsen.

Wikileaks-rapport: Mann med norsk pass mistenkt for å være leiemorder i Irak
Foto: NRK Grafikk

I går kunne NRK fortelle at Wikileaks-dokumentene inneholdt en rapport om at en person med norsk pass ble pågrepet i Irak mistenkt for å være leiemorder.

Les: Leiemorder med norsk pass i Irak
Les: Mistenkt leiemorder ble sluppet fri etter en måned

Dokumentet er et av nesten 400 000 hemmelige krigsdokumenter som varslernettstedet Wikileaks torsdag kveld offentliggjorde fra krigen i Irak. Dokumentene viser blant annet at antallet sivile drepte i krigen er betydelig høyere enn tidligere antatt, og tv-kanalen Al Jazeera kunne fortelle at flere hundre sivile var drept av amerikanske styrker i kontrollposter.

Nå viser det seg at mannen som i Wikileaks-dokumentet fra 2004 ble utpekt som leiemorder selv hevder han er uskyldig.

NRK har møtt mannen, og du kan lese hans historie og se intervjuet her:
Norsk-iraker ukjent med anklagene

Rapporten

NRK fant historien om pågripelsen av mannen ved å gjennomgå dokumentsamlingen som torsdag kveld ble offentliggjort av Wikileaks. I rapporten beskrives et angrep på en politipost utenfor et rettslokale i Bagdad.

To kvinnelige irakiske politibetjenter blir skutt i hendelsen utenfor rettslokalet i hovedstaden Bagdad, ifølge rapporten. Ei politikvinne dør i skuddvekslingen, den andre blir skadd. Etter hendelsen stikker fienden av med tjenestepistolene til de irakiske politfolkene.

Senere blir fire mannspersoner pågrepet mistenkt for å være tilknyttet skyteepisoden, og en av dem er den norske statsborgeren.

Både Utenriksdepartementet, Forsvaret og PST sa i går at de hverken kan avkrefte eller bekrefte om de kjenner til hendelsen. Forsvaret sa derimot at mannen ikke hadde vært ansatt i Forsvaret.

Ifølge rapporten har mannen vært i sju land i løpet av de to månedene før han blir pågrepet i Irak. Dette mener den militære rapportforfatteren tyder på at noen betaler mannen for hans tjenester, og at han dermed er en leiemorder.

Les rapporten her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt