Hopp til innhold

Gir opp etter hundrevis av tester – Lego klarer ikke bli grønnere

Danskene har forsøkt «alt», men klarer ikke lage gode nok klosser på en mer miljøvennlig måte.

Skrik bygd i Lego

Legoledelsen mener det vil være som å forsøke å lage en sykkel av tre.

Foto: Chris Pizzello / AP

Lego gir opp forsøket på å produsere klosser uten oljebasert plast. Årsaken er at det nye materialet som ble tatt i bruk førte til høyere utslipp av klimagass.

Målet til Lego var å lage klosser av gjenvunnet polyetylentereftalat, skriver Financial Times.

Administrerende direktør Niels Christiansen sier til avisa at det danske selskapet etter hundrevis av tester nå har gitt opp å finne et materiale som vil gi mindre utslipp, melder NTB.

Som en tre-sykkel?

Tim Brooks, som leder bærekraftsarbeidet i Lego, sier at det gjenvunne materialet er mykere enn det oljebaserte, og at det derfor trenger flere ingredienser for å holde samme standard, og at det kreves mye energi for å behandle det.

– Det er som å prøve å lage en sykkel av tre istedenfor stål, sier han.

Lego har i en årrekke sett på mulighetene for å gjøre noe med plastklossene. De har sett på alt fra dyre- og planteoljer, til planteavfall og ukonvensjonell karbon, ifølge Teknisk Ukeblad.

– I dag er brikkene 25 prosent mer energieffektive enn de var for fem år siden. Blant annet bruker vi mindre energi i støpeprosessen. Andre miljøtiltak er for eksempel reduksjon av eskene med 18 prosent, slik at vi har fjernet tilsvarende 3000 lastebiler årlig fra europeiske veier, sa Brooks til TU.

Lego har lovet å innen 2030 lage klosser uten oljebasert plast, som samtidig skal ha samme farge, glød og lyd som tidligere.

Les også Fremtidens klimavennlige Lego-univers

Hender og lego

Papirposer

Selv om Lego ikke har knekt koden for mer miljøvennlige brikker har de et større prosjekt på gang for å bytte ut plastposene legoen ligger i.

Klossene er nemlig ofte fordelt i små plastposer inne i eskene, og planen er at disse innen 2025 skal bli erstattet av papirposer, ifølge Packaging World.

Ifølge selskapet vil investeringen koste rundt 4,3 milliarder kroner.

Tidligere i sommer befestet Lego seg som en leketøysgigant.

Salget i første halvår økte med tre prosent sammenliknet med sammeperiode som i fjor, samtidig som resten av markedet falt.

– I første kvartal hadde vi en omsetning som var 89 prosent høyere enn for fem år siden, sa Niels Christiansen til nyhetsbyrået Ritzau.

SISTE NYTT

Siste nytt