NRK Meny
Normal

Tidligere i uka haglet steinene – nå «skriver» de slagord

Demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo vil ikke flytte seg. Samtidig kan regjeringen og opposisjonen være enige om å danne en reformkomité.

Demonstrant "skriver" slagord mot Mubarak med stein på Tahrir-plassen

Demonstrant «skriver» slagordet «Mubarak out» med steiner på Tahrir-plassen i hjertet av Kairo.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Mann viser V-tegnet på Tahrir-plassen

Stemningen blant demonstrantene er tilsynelatende høy, og folk sier de nekter å gi seg.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Det er svært livlig og god stemning på Tahrir-plassen, sier NRK-journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen på telefon fra Kairo.

Folkemengden på plassen i Kairo er ikke like stor i dag, på den trettende dagen med demonstrasjoner i Egypt, som på noen av de foregående dagene. Like fullt fortsetter demonstranter å kreve at president Hosni Mubarak går av.

– I stedet for å kaste stein, slik de har gjort de siste dagene, har demonstranter nå «skrevet» slagord mot Mubarak med stein på bakken, forteller Mikkelsen.

Det er fortsatt mange telt på plassen. Folk hjelper hverandre, blant annet ved at en improvisert sykestue behandler sårede.

Reformkomité

Regjeringen og opposisjonen har søndag blitt enige om å danne en komité som skal se på konstitusjonelle reformer i Egypt, melder statlig egyptisk TV, ifølge BBC.

Opposisjonsgruppene har selv ikke bekreftet dannelsen av komiteen.

Nyheten kommer etter at visepresident Omar Suleiman har hatt samtaler med sentrale opposisjonsgrupper, inkludert Det muslimske brorskapet.

Brorskapet er Egypt største opposisjonsgruppering, og er tolerert men offisielt forbudt.

Visepresidenten skal ha avslått opposisjonens krav om at han overtar makten fra president Mubarak, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter slapper av på en bro

Tidligere i uken ble det utkjempet rene gatekamper i Kairo - søndag er situasjonen svært rolig.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Usikre på forhandlingslinje

Improvisert sykestue på Tahrir-plassen

En såret mann får behandling på en improvisert sykestue på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Til tross for at brorskapet nå kan være på vei inn i varmen: Støttespillerne deres på Tahrir-plassen akter å bli der, sier de av dem Mikkelsen har snakket med.

– Det er tydelig at forhandlingslinjen som ledelsen i brorskapet har lagt seg på, ikke har sunket helt inn hos støttespilllerne, forklarer Mikkelsen.

Søndag er arbeidsdag i Egypt, og bankene har åpnet for første gang på mange dager. Hæren vil ha folk tilbake på jobb, noe de ikke legger skjul på.

– Vi ønsker at folk går tilbake til arbeid og får lønn, og at livet går tilbake til normalen, sier kommandør Hassan al-Roweny til nyhetsbyrået Reuters.

– De demonstrantene jeg har snakket med, sier de ikke vil gi seg uansett. Dette er en utmattelseskamp mellom demonstrantene og regimet, konstaterer Mikkelsen.

Kristne mer synlige

Demonstrant ligger på bakken på Tahrir-plassen i Kairo

Demonstrant får hvile på bakken på Tahrir-plassen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Myndighetene har hittil ikke slått ned på at demonstrantene ikke overholder portforbudet i Kairo. Det er usikkert hva de vil gjøre i kveld.

– Det virker som om hæren tar et litt tydeligere grep. Det har for eksempel blitt vanskeligere å komme inn på selve plassen, sier journalisten.

Det har søndag blitt avholdt en felles muslimsk og kristen minnestund for de falne i opptøyene de siste dagene.

– Kristne egyptere har hittil vært noe tilbakeholdne under demonstrasjonene, og det er interessant å se at disse er mer synlig ute i dag, mener journalisten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt