NRK Meny
Normal

Legger ned våpnene i Nord-Irland

Den paramilitære gruppen The Irish National Liberation Army, som sto bak minst 111 drap i den nordirske konflikten, legger ned våpnene.

The Irish National Liberation Army

The Irish National Liberation Army kjempet for et forent Irland. Her fra en prosesjon i 2000.

Foto: Peter Morrison / Scanpix/AP

The Irish National Liberation Army (INLA) vil bekrefte beslutningen om å levere inn våpnene på mandag. Det skriver både den britiske avisen The Guardian og BBC News .

INLA har kjempet for et forent Irland.

Meldingen kommer få dager går mandatet til IICD, den uavhangige internasjonale kommisjonen som tar seg av innlevering av paramilitæres våpen i Nord-Irland, går ut.

Sto bak 111 drap

Grupperingen skal ha stått bak 111 drap siden de ble dannet i 1975, og til de inngikk våpenhvile i 1998. De kan også ha vært involvert i flere drap etter 1998.

INLA ble verdenskjent i 1979 med drapet på det britiske konservative parlamentsmedlemmet Airey Neave, som også var talsperson for Nord-Irland.

Les også: Nordirsk selvstyre kan være reddet

Les også: Nærmere enighet i Nord-Irland

De sto også bombeangrepet på puben Droppin' Well i Ballykelly i Nord-Irland i 1982. 17 mennesker ble drept i det som anses å være en av de verste enkeltepisodene i den blodige konflikten.

I oktober i år sa INLA at de ville jobbe for sin sak med bare fredelige midler.

Les også: IRA-avhoppere mistenkt for bombeangrep i Nord-Irland

Les også: Utbrytere arbeider aktivt mot fred

Forrige måned la også den paramilitære grupperingen the Ulster Defence Association (UDA) ned våpnene. UDA har kjempet for at Nord-Irland skulle forbli en del av Storbritannia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt