Hopp til innhold

Legger frem ny anti-rasistisk lov i Hellas

Den greske regjeringen vil lansere et lovforslag som skal forby rasistiske hat-uttalelser.

Christos Pappas i Gyllent Daggry arrestert

Christos Pappas var siste mann av totalt 14 partitopper i Gyllet Daggry som ble arrestert i helgen. På tirsdag skal, partileder Nikolaos Mihaloliakos og tre andre møte i retten.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Visestatsminister og utenriksminister i Hellas Evangelos Venizelos

Evangelos Venizelos forsøker nå å få bukt med rasismen i gresk politikk.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Dagen før Gyllent Daggry-lederen Nikolaos Mihaloliakos og fire andre medlemmer fra det ultranasjonalistiske partiet skal møte i retten mistenkt for å ha organisert en kriminell organisasjon, annonserer den greske regjeringen et nytt lovforslag.

– Loven vil bli lagt frem for parlamentet i løpet av de nærmeste dagene, og den har både en symbolsk og moralsk verdi, sier den greske visestatsminister og utenriksminister Evangelos Venizelos på en pressekonferanse i dag.

Snudde med drapet på rapper

Det politiske etablissementet i Hellas har lenge vært uenig om hvorvidt landet trenger en ny rasisme-lov eller ikke. Der statsminister Antonis Samaras har argumentert mot et slikt lovforslag.

Nå skal de to store i gresk politikk Veniselos’ PASOK og Samaras’ Nytt Demokrati ha funnet sammen og blitt enige om at noe må gjøres.

Det var drapet på den greske musikeren Pavlos Fissas den 17. september som har ført til reaksjonene mot Gyllent Daggry.

Dette er første gang siden 1974 at sittende medlemmer av den greske nasjonalforsamlingen er arrestert, skriver nyhetsbyrået AP.

Som en følge av dette truet partiet med å trekke seg fra nasjonalforsamlingen. De har hele tiden nektet for å ha noe med drapet på Fissas å gjøre.

Kan miste partistøtte

Tirsdag for en uke siden gjennomførte gresk politi en razzia mot et av kontorene til partiet. På bakgrunn av dette, og en større etterforskning, har påtalemyndighetene i Hellas besluttet å stille lederen for partiet og fire sentrale medlemmer for retten, mistenkt for å lede en kriminell organisasjon.

I tillegg til det nye antirasistiske-lovforslaget jobber regjeringen også med en ny lov som vil hindre Gyllent Daggry å motta økonomisk partistøtte, på bakgrunn av at partiets ledere kan bli tiltalt og dømt for en kriminell handling.

– Demokratiet kan ikke støtte sine motstandere, sier Veniselos.

Samarbeid med politi og militæret

Mihaloliakos har lenge vært en kjent høyreekstremist. Han har fortid fra den greske hæren, men ble kastet ut etter flere voldsepisoder. Han har også sonet ett år i fengsel for ulovlig oppbevaring av våpen og eksplosiver.

Gyllent Daggry har uttalt at de vil kaste ut innvandrere av Hellas og minelegge grensen til Tyrkia. Finanskrisens grep om folket ga det høyreekstreme partiet vann på mølla, og ved valget i mai i fjor fikk det tidligere marginale partiet nær syv prosent av stemmene.

Partiet er i dag det tredje største partiet i Hellas og har 18 av de totalt 300 representantene i den greske nasjonalforsamlingen.

Flere av partiets mest kjente politikere har vært innblandet i voldsepisoder.

Greske myndigheter etterforsker også nå om partiet har samarbeidet med politi og militæret om våpentrening.

SISTE NYTT

Siste nytt