Normal

De Mistura: – Vi kan ikke skylde på noen afghaner

FNs spesialutsending i Afghanistan, svenske Staffan de Mistura, skaper reaksjoner ved å holde Florida-pastoren bak koranbrenningen ansvarlig for drapene i Mazar-e Sharif.

Staffan de Mistura

Spesialutsending Staffan de Mistura bærer kisten til en av de drepte i Mazar-e Sharif.

Foto: HO / Reuters

Ifølge BBC har de Mistura uttalt at han mener fredagens vold, som blant annet kostet en norsk offiser livet, er et resultat av Florida-pastoren Terry Jones’ koranbrenning 20. mars.

– Vi må skylde på den personen som produserte nyheten – den som brente Koranen. Ytringsfrihet betyr ikke at man har frihet til å støte kultur, religion, tradisjon, heter det.

Støre tar avstand

Koranbrenning

Wayne Sapp brant en Koran 20. mars.

Foto: EVN

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er en uakseptabel uttalelse fra en FN-utsending. Han tar forbehold om at de Mistura er riktig gjengitt.

– Denne uttalelsen tar jeg klart avstand fra. De drapene vi har sett kan ikke rettferdiggjøres eller unnskyldes på noen måte. Drap og vold kan aldri sammenlignes med selv ekstreme ytringer, sier Støre til NTB.

Utenriksministeren var indirekte i kontakt med de Mistura søndag. Han har gitt beskjed om at han reagerte på uttalelsen.

– Den tilbakemeldingen jeg fikk fram ham, var at det er morderne som må holdes ansvarlig for det som har skjedd, ikke det afghanske folket. Han mener også at politiet burde gjort mer i forkant for å forhindre angrepet. Jeg har oppfordret de Mistura om å korrigere sine uttalelser slik de er gjengitt, sier Støre.

– Uheldig

Minnegudstjeneste for Siri Skare i Afghanistan

Søndag kveld ble det holdt minnegudstjeneste for norske Siri Skare, som mistet livet fredag.

Foto: Forsvaret

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken mener de Misturas uttalelse er uheldig.

– Dette blir å blande kortene, og det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. De som har tatt liv, må ta ansvaret for at de har tatt liv, sier Harpviken til Dagbladet.

– De amerikanske pastorene har utvist særdeles dårlig dømmekraft, men de har ikke direkte ansvar for drapene i Afghanistan.

Ifølge Sveriges Radio setter de Mistura angrepet i Mazar-e Sharif også i forbindelse med at de internasjonale styrkene har vært på offensiven i vinterhalvåret.

Koranbrenningen brukes nå i et forsøk på å skape uro, mener han.

Brente Obama-dukke

Søndag samlet flere hundre mennesker seg igjen i gatene i Afghanistan. I Kandahar og Jalalabad er minst to politifolk drept i urolighetene.

Myndighetene i Afghanistan melder at 20 personer er skadet i tillegg til de drepte i søndagens protester mot brenningen av koranen. Flesteparten av deltakerne i protesten er unge menn, og de ropte slagord som «Død over USA» og «Død over Karzai», opplyser vitner.

I går ble ti mennesker drept og over 80 såret som følge av de voldsomme demonstrasjonene i Kandahar.

SE VIDEO HER:

Video Satte fyr på dukke av Obama i Jalalabad

I Jalalabad satte demonstranter fyr på en dukke av USAs president under en demonstrasjon mot brenningen av koranen i USA. Obama har sagt at han fordømmer koranbrenning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt