Hopp til innhold

MSF avviser at Taliban skjøt fra sykehus

Leger Uten Grenser (MSF) og Flyktninghjelpen trekker seg nå ut av Kunduz etter det fatale luftangrepet som kostet minst 22 mennesker livet. Samtidig avviser MSF påstanden om at Taliban-krigere skal ha skutt fra sykehuset mot afghanske og internasjonale styrker.

kunduz

STORE ØDELEGGELSER: Amerikanske myndigheter har varslet gransking etter at 19 mennesker ble drept da et sykehus i Kunduz trolig ble bombet ved en feiltagelse.

Foto: Leger Uten Grenser

I dag opplyser Leger Uten Grenser at de har trukket de fleste av sine ansatte ut av den afghanske provinshovedstaden Kunduz. Det skjer etter at 22 mennesker ble drept da hjelpeorganisasjonens sykehus ble bombet.

Den humanitære krisen forverres

Den humanitære krisen forverres stadig i byen som har vært åsted for harde kamper siden Taliban inntok provinshovedstaden for snart en uke siden.

Leger Uten Grensers (MSF) akuttsykehus har behandlet flere hundre krigsskadde pasienter den siste uken, men skadene på sykehuset er så store at det ikke lenger kan driftes, opplyser organisasjonen.

– Alle kritiske pasienter er blitt henvist til andre helsesentre, og ingen MSF-ansatte jobber på sykehuset vårt. Noe av vårt medisinske personale arbeider nå ved to andre sykehus, sier kommunikasjonssjef Kate Stegeman i Leger Uten Grenser (MSF).

Også Flyktninghjelpen som også jobber i byen har nå trukket ut sine ansatte.

– Vi er dypt rystet over det som har skjedd med våre gode kollegaer i Leger uten grenser. Sivilbefolkningen er i en helt fortvilet situasjon alle forbindelse er nå nesten brutt til og fra Kunduz og vi har selv måtte avslutte vårt hjelpearbeid i byen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til NRK.

Menneskelig skjold?

Ifølge nyhetsbyråene DPA-Reuters låser innbyggere i Kunduz seg inne i sine hjem uten mat og strøm mens kampene mellom afghanske styrker og Taliban fortsetter flere steder i byen.

Det afghanske innenriksdepartementet opplyser til New York Times at en gruppe på ti til 15 militante ble funnet gjemt inne på sykehuset etter bombeangrepet. Taliban-krigerne skal ha brukt sykehuset som menneskelig skjold og til å angripe afghanske styrker og sivile, noe Taliban benekter.

– Alle terroristene ble drept, men vi har også mistet leger, sier departementets talsmann Sediq Sediqi, ifølge BBC News.

Laster Twitter-innhold

Les også: – Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var

– Sykehusportene stengt hele natten

New York Times siterer også en talsmann for det lokale politiet i Kunduz, Sayed Sarwar Hussaini. Han forteller at opprørere tok seg inn på sykehuset og brukte deler av bygningen som skytestilling.

Leger uten grenser benekter imidlertid at stridende enheter var til stede på sykehuset da luftangrepene var i gang, ifølge The Guardian.

– Sykehusområdets porter var stengt hele natten, så ingen som ikke var personale, pasient eller pårørende, var inne i sykehuset da bombingen skjedde, heter det i en uttalelse fra hjelpeorganisasjonen søndag.

Minst 19 ansatte og pasienter ble drept i det som antas å ha vært amerikanske luftangrep mot Leger Uten Grenser sitt sykehus i provinshovedstaden nord i Afghanistan.

Les også: Nato: USA kan stå bak sykehusbombing

kunduz

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge Leger Uten Grenser. Mange av de drepte ble brent levende.

Foto: Leger Uten Grenser

– USA visste hvor sykehuset lå

Ifølge Leger Uten Grenser fortsatte bombingen i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset. Andre kilder opplyser at angrepet fortsatte i nærmere en time etter varslingen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal medisinsk personell på sykehuset i Kunduz ha ringt Nato og amerikanske myndigheter i et forsøk på å stanse bombingen.

Sykehusområdets porter var stengt hele natten, så ingen som ikke var personale, pasient eller pårørende, var inne i sykehuset da bombingen skjedde

Leger Uten Grenser

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, opplyser MSF.

I en video som ble lagt ut lørdag morgen er det kule- og splintskader på den ene siden av sykehusbygningen, men det er uvisst om disse merkene er nye eller gamle.

Laster Twitter-innhold

Les også: Sterke reaksjoner på sykehusbombing

Kan være krigsforbrytelse

USA har innrømmet å ha utført et luftangrep «i nærheten» av sykehuset og sier skytset var rettet mot Taliban-opprørere som skjøt direkte mot amerikansk militærpersonell.

FNs menneskerettssjef har sagt at angrepet kan utgjøre en krigsforbrytelse, og USA har lovet en grundig etterforskning.

Harde kamper har rast i Kunduz siden Taliban erobret byen for en uke siden. Afghanske sikkerhetsstyrker kjempet seg inn i Kunduz igjen for fire dager siden med støtte fra Nato og amerikanske luftangrep, men kampene har fortsatt i flere deler av byen.

Les også: – Bombingen fortsatte etter at USA var varslet

Laster Twitter-innhold

Innbyggere i Kunduz uten mat og strøm

Den humanitære situasjonen i den afghanske provinshovedstaden Kunduz er forverret etter bombingen av det eneste Leger Uten Grenser-sykehuset i byen.

Hjelpeorganisasjonen var livsviktig for tusener i byen, men den trekker nå ut de fleste av sine ansatte fordi sykehuset ikke lenger kan driftes etter luftangrepet natt til lørdag.

– Det har vært tre, fire dager jeg ikke har spist meg mett, sier et lite barn under Taliban-styrkers utdeling av mat til noen innbyggere, ifølge den lokale TV-kanalen Tolo. Alle butikker forblir stengt, og strømmen er borte i det meste av byen.

– Maten ble distribuert til folk av provinsens politistyrke, fordi kampene fortsatt pågår og folk kommer til å dø på grunn av mangel på mat og drikkevann i byen, sier provinsrådsmedlem Ghulam Rabani Rabani.

AFGHANISTAN-ATTACK/ Afghan security forces prepare to transport an injured civilian after a battle with the Taliban in the city of Kunduz

Afghanske sikkerhetsstyrker forbereder transport av en såret innbygger etter kamper med Taliban i byen Kunduz søndag.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Provisorisk operasjonsrom

Etter angrepet prøvde Leger Uten Grensers team desperat å redde livet til skadde kollegaer og pasienter, og satte opp et provisorisk operasjonsrom i et rom som ikke var ødelagt av bombene.

Noen av de hardest skadde pasientene ble fraktet til et sykehus i Puli Khumri, to timers kjøretur unna.

– Dette angrepet har ikke kun resultert i våre kollegaer og pasienters død, men har også avskåret befolkningen i Kunduz for livsviktig medisinsk behandling når de trenger det som mest, sier Meinie Nicolai, styreleder i Leger Uten Grenser.

Organisasjonen fordømmer bombingen sykehuset i Kunduz.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai.