NRK Meny
Normal

Barn sover i klissvåte sommertelt i Frankrike

Leger uten grenser har satt i gang byggingen av en flyktningleir i Frankrike. – Det er oppsiktsvekkende at folk lever under så dårlige forhold i Frankrike, sier professor.

Flyktninger Dunkirk

NORD-FRANKRIKE: Slik ser det ut blant teltene til over 2500 flyktninger i Dunkerque i Frankrike.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

– Forholdene er helt elendige her. Det bor over 2500 mennesker i leiren, som akkurat nå består av gjørme og vann, sier Samuel Hanryon i franske Leger uten grenser på telefon fra Grande-Synthe nord i Frankrike.

Samuel Hanryon, Leger uten grenser

BEKYMRET: Samuel Hanryon i franske Leger uten grenser er bekymret for forholdene for flyktninger i Nord-Frankrike.

Foto: Reuters

Leger uten grenser er organisasjonen mange av oss forbinder med land langt borte. Med sykdommer som malaria og polio, med krig og katastrofal fattigdom. Men nå ser organisasjonen seg nødt til å bygge en flyktningleir i EU-landet og stormakten Frankrike.

– Det bor over 200 barn her. Når de faller i gjørma og blir våte, er det ingen steder å tørke klærne deres. Alt er vått. Mange er forkjøla og det løper rotter mellom teltene, sier Hanryon.

4 mil unna flyktningjungelen

Da flyktninger begynte å sette opp provisoriske telt i Grande-Synthe i høst, reagerte etterhvert ordføreren. Han gikk til Leger uten grenser for å diskutere opprettelsen av en ny flyktningleir, og sa at han ikke ble hørt av sentrale myndigheter.

Fryktelige forhold i flyktningeleir i Dunkirk, Frankrike

GJØRME OG VANN: Den provisoriske leiren er full av vann etter mange dager med dårlig vær. Foto: Reuters

Dunkerque ligger bare 4 mil nord for Calais - "flyktningjungelen" (se kart nederst i saken). I sommer kom historiene derfra om flyktninger som igjen og igjen prøver å ta seg til England gjennom å hoppe på lastebiler og inn i Eurotunnelen. Målet er Storbritannia.

– Overraskende

– Dette er svært oppsiktsvekkende, sier professor og Frankrike-kjenner Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

Dunkirk flyktningleir Leger uten grenser

MATLAGING UTE: Folk må lage mat utenfor teltene sine.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

De fleste av de 2500 flyktningene i Dunkerque er kurdere fra Irak og Syria, ifølge Leger uten grenser.

– At det finnes mennesker som lever under så dårlige forhold i Frankrike at Leger uten grenser må hjelpe dem er overraskende. Frankrike er tross alt et velorganisert samfunn, sier professoren.

500 vintertelt og dusjer

Avgjørelsen om å få bygge en ny leir har tatt tid. Byrådet har vært bekymret for brannrisiko og generell sikkerhet, blant annet fordi leiren ligger nær motorveien og jernbanen, melder France 24. Mandag ble byggeplanene bestemt på et byrådsmøte.

– Leiren skal bygges etter internasjonale standarder, sier borgermester Didier Carême ifølge nyhetskanalen. Det vil ta om lag en måned å bygge opp flyktningleiren, som skal bestå av 500 vintertelt med plass til fem personer i hver.

Varmtvannsdusjer og latriner blir også installert i leiren, som altså ligger i en del av Frankrike der langtidsvarselet lover regn og temperaturer ned mot, og under, 0 de neste ukene.

– Vi er redd for kulden som kommer mens vi bygger ny leir. Det er sjokkerende at vi må gjøre dette i et så velstående land som Frankrike, sukker Samuel Hanryon.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt