NRK Meny
Normal

Forskere tviler på Tamiflu

I en rapport i British Medical Journal beskylder forskere produsenten av infuensamedisinen Tamiflu for å gjemme unna testresultater. - Det er ikke bevist at medisinen virker godt nok, hevder de.

Tamiflu

Influensamedisinen Tamiflu produseres av det sveitsiske legemiddelselskapet Roche.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Tamiflu-produsenten, Roche, har gjort det umulig for forskere å få se hvor bra medisinen virker ved ikke å dele resultatene fra undersøkelsene de har gjort, hevdes det i det anerkjente britiske medisinske tidsskriftet, British Medical Journal .

Helsemyndighetene i mange land har kjøpt inn store mengder Tamiflu for å minske virkningen av svineinfluensa.

LES: «Hele» Norge i Tamiflu-kø

Sår tvil om virkiningen

Artikkelen sår tvil om legemiddelet faktisk motvirker komplikasjoner ved influeansasykdom som lungebetennelse hos ellers friske mennesker.

- Det kan hende influensasykdommen forkortes med en dag eller to, men det er umulig å vite om det motvirker alvorlig sykdom fordi dataene vi har tilgang til ikke forteller nok, sier forskere.

Professor Chris Del Mar ved Bond University har ledet gjennomgangen av undersøkelsene som er gjort på Tamiflu. Forskerteamet har utelukket hele åtte av 20 undersøkelser som er utført på grunn av manglende tilgang til datamateriale.

- Land verden over har brukt milliarder på en medisin som forskere enda ikke vet om fungerer godt nok, sier Dr Foina Godlee, redaktør i British Medical Journal.

LES: Advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu

Bivirkninger

En annen gjennomgang av medisinen har blitt utført ved Birmingham University ved professor Nick Freemantle og Dr Melanie Calvert, skriver nyhetsbyrået Reuters.

De mener det er mulig at Tamiflu reduserer risikoen for lungebetennelse. Men risikoen er ikke mye mindre, dessuten er det flere bivirkininger ved inntak av medisinen.

De vanligste bivirkningene er i følge medisinens pakningsvedlegg kvalme, diaré, magesmerter og hodepine. Sjeldnere er svimmelhet, synsforstyrrelser, bronkitt, hudreaksjoner samt noen nevrologiske bivirkinger.

Tjener milliarder

Roche har tjent store penger på salg av Tamiflu. Bare i år har selskapet dratt inn rundt 1,6 milliarder britiske pund, omtrent 15 milliarder norske kroner, på salg av influensamedisinen.

Tamiflu-produsenten sier på sin side at de mener medisinen virker tilfredsstillende. Selskapet sier alle lands myndigheter og helsemyndigheter har fått tilgang til testresultatene. De skal nå ha lagt en kort gjennomgang av Tamiflu-studiene på en nettside som er passord-beskyttet.

LES: Advarer mot for mye Tamiflu

I Norge var Tamiflu det legemiddelet som omsatte for mest i november. En kvart million nordmenn kjøpte Tamiflu for nesten 60 millioner kroner, viser tall fra Apotekforeningen.

Det bidro til at legemiddelet for første gang ble det mestselgende i Norge målt i omsetning.

Også målt i antall pakninger har Tamiflu rykket langt opp på listen. I november var det bare paracetamol som det ble solgt flere pakninger av. Det ble solgt 249.837 pakninger Tamiflu i november, mens det totalt i år er solgt 339.300 pakninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt