Hopp til innhold

Legemiddelindustrien vil ha mindre kritikk og mer samarbeid

Legemiddelindustrien mener Leger uten grenser retter kritikken mot feil aktør. Direktør Karita Bekkemellem mener politikerne må ta mer ansvar for at det blir utviklet nye medisiner for glemte sykdommer i utviklingsland.

Karita Bekkemellem

Leger uten grenser bør bruke mer tid på samarbeid og mindre tid på skyldfordeling, mener Karita Bekkemellem, direktør i Legemiddelindustrien.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Morten Rostrup i Sør-Sudan

Lege Morten Rostrup kom med krass kritikk mot legemiddelindustrien.

Foto: Leger uten grenser

Forrige uke gikk Leger uten grenser hardt ut mot legemiddelindustrien som, ifølge organisasjonen, setter «profitt foran pasienter».

– Legemiddelindustrien lager ikke nye medisiner for sykdommer som Chagas', sovesyke og Kala Azar, fordi de som lider av disse sykdommene er for fattige.

– Industrien tjener ikke penger på å lage medisiner for fattige, så da bruker de heller ikke ressurser på å utvikle bedre medisiner, sa lege Morten Rostrup fra Leger uten grenser til NRK.no sist lørdag.

– Gjort mye for utviklingsland

Direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem mener det er urimelig å antyde at legemiddelindustrien har skylden for at det årlig dør 100 000 mennesker på grunn av glemte sykdommer.

Hun sier det er direkte feil av Leger uten grenser å hevde at legemiddelindustrien ikke bidrar til medisinutvikling i utviklingsland.

– Legemiddelindustrien har bidratt med mye ekspertkompetanse og deltar i flere ulike forskningsprosjekter for å bekjempe HIV, AIDS, tuberkulose og malaria, sier Karita Bekkemellem til NRK.no.

Men hva gjør dere konkret for sykdommer som Kala Azar, Chagas' og sovesyke?

– Jeg har ikke detaljer om akkurat disse sykdommene, men jeg vet at legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline er godt integrert i «Drugs for Neglected Diseases Initiative.» Det er et samarbeidsprosjekt som Leger uten grenser selv har fremhevet som et godt tiltak, sier Bekkemellem.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Leger uten grenser kritiserer legemiddelindustrien

– Du ser ikke Statoil gi bort oljen gratis

Ifølge direktøren er det naturlig at legemiddelindustrien har et større engasjement i forskning på sykdommer som rammer rike land, ettersom det er overskuddet fra dette markedet, som gir firmaene mulighet til å utvikle medisiner til bruk i fattige land.

«Å utvikle et nytt legemiddel koster i gjennomsnitt mer enn 800 millioner amerikanske dollar og tar gjennomsnittlig 13 år av patenttiden på 20 år. Bare 10 av 1000 legemidler under utvikling kommer på markedet,» skriver Roche, et av verdens ledende firmaer innen legemidler på sine nettsider.

– Vi er kommersielle aktører, så vi kan ikke drive selskapene som veldedighetsorganisasjoner. Du ser ikke Statoil gi bort oljen gratis til fattige land fordi de trenger det, sier Bekkemellem.

– Kommersialisme er ingen unnskyldning

Ifølge Bekkemellem er legemiddelfirmaet Roche, et av firmaene som har bidratt mye innen forskning og utvikling av nye medisiner i utviklingsland.

Elin Evju Sagbakken

Elin Evju Sagbakken mener legemiddelfirmaene har et samfunnsansvar selv om de er kommersielle selskaper.

Foto: Pressebilde fra Roche

– Roche er et kommersielt selskap, men vi tar vårt samfunnsansvar på alvor, sier kommunikasjonssjef i Roche Norge, Elin Evju Sagbakken til NRK.no.

I 2003 donerte Roche alle rettigheter og teknikken for å kunne produsere medisinen Benzonidazole til behandling av Chagas sykdom til Brasils regjering, for å bidra i landets forsøk på å redusere utbredelsen av sykdommen.

– Legemiddelfirmaer som har hatt en positiv økonomisk utvikling, har ingen unnskyldning. De bør se på det som en del av sitt ansvar å bidra mer, sier Sagbakken.

Et behov for konkretisering

– Politikere har abdisert fra sitt ansvar ved å overlate utviklingen av nye medisiner til den private industrien og dermed utsatt pasientene for kyniske markedskrefter, sier lege Morten Rostrup til NRK.no

Direktør for Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, er enig med Rostrup om at legemiddelforskningen ikke bør overlates til markedskreftene alene.

– Vi skal ikke lene oss tilbake og si at vi har kommet langt nok, tvert i mot. Men vi er avhengig av et større samspill mellom industrien og myndighetene, sier Bekkemellem.

– Vi ønsker å bevisstgjøre politikerne og vise at vi ønsker å være en aktør som kan bidra med vår kunnskap og komme med viktige innspill som kan bidra til forbedring, sier Bekkemellem.

Miljø- og utviklingsministerens kontor har ved tidspunkt for publisering, ikke besvart NRKs henvendelser om å kommentere kritikken fra Leger uten grenser og Legemiddelindustrien (LMI).

SISTE NYTT

Siste nytt