Hopp til innhold

Legemiddelfirmaet bak Oxycontin ber om konkursbeskyttelse

Purdue Pharma, som har tjent milliarder på Oxycontin, ber om konkursbeskyttelse etter opioidskandalen i USA.

OxyContin

Oxycontin, produsert av Purdue Pharma. Selskapet betalte en bot i 2007 etter å ha innrømmet at de fortsatte å produsere og selge medisinen selv om de forsto at den var sterkt avhengighetsskapende.

Foto: Toby Talbot / AP

Purdue Pharma er et av flere firmaer som har produsert sterke smertestillende piller som har skapt en avhengighetskrise i USA de siste årene.

Kampen om kundene mellom legemiddelfirmaer skal, ifølge amerikanske helsemyndigheter, ha krevd 400.000 menneskeliv siden år 2000.

Nekter å ha gjort noe galt

Purdues styreformann sier selskapet ikke har innrømmet å ha gjort noe galt og at det heller ikke vil komme noen slik innrømmelse.

– Alternativet er ikke forlik, det er å fortsette rettsprosessen. I så fall vil det tappe selskapet for ressurser, noe alle vil tape på, sier Steve Miller.

Konkursbeskyttelsen hindrer kreditorer å ta arrest i selskapets eiendeler og sikrer at Purdue kan drive videre.

Purdue Pharma, som står overfor om lag 2600 søksmål, har forsøkt å inngå forlik med flere amerikanske delstater, men mange av dem har nektet en slik avtale, melder Reuters.

I slutten av august ble det farmasøytiske firmaet Johnson & Johnson dømt til å betale mer enn fem milliarder kroner i erstatning etter den såkalte opioid-krisen. Dette var den første av mange rettssaker som kan bli ført mot legemiddelselskaper av ulike offentlige myndigheter i USA.

Tidligere hadde delstaten Ohio inngått et forlik med Purdue Pharma til en verdi av 270 millioner dollar.

Styret i legemiddelfirmaet møttes søndag ettermiddag for å godkjenne begjæringen om konkursbeskyttelse.

SISTE NYTT

Siste nytt