Sverige: Limte igjen øyet til to-åring

En to år gammel gutt ble bragt til legevakt for å få behandling for et sår i panna. Det endte med med et øye som ble limt igjen og operasjon.

Sahlgrenska Universitetssykehus

Sahlgrenska universitetssykehus, der gutten ble operert.

Foto: Jan Ainali / Wikipedia Commons

Den merkelige hendelsen fant sted i Gøteborg i Sverige, melder Expressen. Den knapt to år gamle gutten hadde falt, og ble tatt med til en legevakt for å få behandling for et centimeter-stort kutt i panna.

Legen bestemte seg for å bruke lim for å slippe å sy såret. Da gikk noe veldig galt.

Limet rant ned i guttens ene øye, noe guttens far gjorde legen oppmerksom på. Legen tok da frem en saks og klippet løs litt lim, men fortsatte å påføre mer.

Den i utgangspunktet ikke særlig omfattende «operasjonen» endte dermed med at øyet ble umulig å åpne.

«Han limte igjen min sønns øye», skriver foreldrene i en anmeldelse til Socialstyrelsen, Sveriges svar på Helsetilsynet.

Måtte opereres

Etter limtabben konsulterte legen en kollega, og man ble enige om at gutten måtte bedøves og opereres. Dette skjedde umiddelbart etterpå, på Sahlgrenska universitetssykehus.

Foreldrene skriver i anmeldelsen til Socialstyrelsen at operasjonen tok én time, og at legen ble nødt til klippe vekk en stor del av øyevippene.

I anmeldelsen gir foreldrene uttrykk for at bedøvelsen og operasjonen som ble konsekvesene av det ikke særlig store såret i panna innebar unødvendig mye risiko for den to år gamle gutten.

«En liten sårskade endte med narkose», skriver foreldrene.

– Det skal ikke skje

Ifølge Expressen er ikke historien over det eneste tilfellet der en kuttskade har gitt et gjenlimt øye.

En lignende hendelse skjedde i Umeå i agust i fjor, der et barn i førskolealder fikk det ene øyelokket limt igjen etter å ha pådratt seg et sår ved øyenbrynet.

I Umeå anmeldte medisinsk direktør i Västerbotten, Ove Berglund, selv hendelsen til helsemyndighetene.

– Det skal ikke skje. Det er så klart utrolig uheldig for barnet og for foreldrene som er med. Barnet tror jo at det har blitt blindt, sier Ove Berglund til Expressen.

«Liquidband»

I begge sakene er det hudlimet «Liquidband» som skal ha blitt benyttet. Limet skal være vannløselig og forsvinner av seg selv etter hvert. Det er dermed ikke limet i seg selv, men håndteringen av det som er problemet, mener Berglund.

– Jeg har selv prøvd det, og fingrene limes igjen på noen sekunder. Nå har vi iverksatt nye rutiner, sånn at man skal slippe slike ubehagelige situasjoner, sier Berglund.

Begge barna skal ha kommet fra gjenlimingen uten varige mén.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt