Hopp til innhold

Lege i Mogadishu: – Den verste eksplosjonen jeg har opplevd

NAIROBI (NRK): I ti år har legen Abdulkadir Abidrahman Haji kjørt ambulanse mellom det ene terrorangrepet etter det andre i Somalias hovedstad. Likevel var han ikke forberedt på det som møtte ham lørdag kveld.

epaselect SOMALIA TRUCK BOMB EXPLOSION At least 20 killed in Mogadishu explosion

Angrepet skal være det verste noen gang i Somalia, som har vært herjet av væpnet konflikt og politisk kaos siden 1991.

Foto: SAID YUSUF WARSAME / Epa

– Det var bare helt skrekkelig.

Lege Abdulkadir Abdirahman Haji i Mogadishu

Legen Abdulkadir Abidrahman Haji var på åstedet etter eksplosjonen: «It was just horror, horror».

Legen Abdulkadir Abidrahman Haji strever med å finne ordene som kan beskrive scenene som møtte ham der lastebilbomben eksploderte. Han sier «it was just horror, horror».

Les også: Dødstallene stiger etter terrorangrepet i Mogadishu

Haji forteller om alle likene, og om de mange skadde. Om mennesker som hadde alvorlige skader i hodet og mage, mennesker som hadde mistet føtter, armer, hender.

Han driver Mogadishus eneste gratis ambulansetjeneste, Aamin Ambulances. Så langt har ambulansene fraktet 275 sårede mennesker. Han forteller at han selv har telt 75 døde.

– I de ti årene jeg har jobbet som lege, har jeg ikke sett noe verre, sier Haji på telefon fra Mogadishu. Han leter fortsatt etter døde i ruinene.

TOPSHOT-SOMALIA-BOMBING

Lørdag kveld ble det opplyst at minst 50 var blitt drept. Søndag ettermiddag hadde tallet steget til 231, ifølge DPA.

Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / AFP

Antallet drepte i terrorangrepet lørdag mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu, har steget til 231, ifølge kilder i politi og helsevesen.

– Det er en sort dag for hele Somalia, sier den erfarne legen.

Laster Twitter-innhold

Landesorg

En lastebil full av eksplosiver gikk i luften i et travelt strøk av Mogadishu, rett utenfor inngangen til Safari hotell lørdag kveld. Hotellet er lagt i ruiner. Pårørende lette i morgentimene søndag forgjeves i steinhaugene etter sine kjære.

Presidenten i Somalia, Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed, har erklært tre dagers landesorg.

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet ennå, men Mogadishu er et mål for de militante islamistene i Al-Shabaab.

Det er nærmest ukentlige terrorangrep fra Al-Shabaab i Somalias hovedstad, men det er ikke vanlig med så sterke eksplosiver som ble brukt under dette angrepet.

I juni i år besøkte utenriksminister Børge Brende et akuttmottak i Mogadishu og fikk se terrorens grelle ansikt.

SOMALIA-ATTACKS/

Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

– Hjerteskjærende

En skolebuss full av barn ble rammet av eksplosivene. Rundt 20 jenter og gutter i alderen 10 til 14 år satt i bussen da det smalt. Alle døde i angrepet. Det forteller legen Abdulkadir Abidrahman Haji til NRK.

– Det var hjerteskjærende. Alle skolebarna ble drept, sier Haji om det som gjorde sterkest inntrykk på den erfarne legen etter angrepet.

Haji forteller om store utfordringer under redningsarbeidet. Telenettet var nede, slik at det var vanskelig å få informasjon og gi beskjeder. Det verste var at sykehusene ble fulle, for fort.

– Vi kom til sykehuset med alvorlig sårede pasienter som trengte øyeblikkelig hjelp, men måtte snu. Vi kjørte pasientene til private hjem og behandlet dem der, forteller Haji.

SOMALIA-BOMBING-CONFLICT

Angrepet rammet hotellet Safari, som ligger i nærheten av Somalias utenriksdepartement.

Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / AFP

Legen mener Somalia ikke er godt nok forberedt på slike store angrep og etterlyser flere akuttmottak og flere ambulanser.

– Jeg er bekymret for en ny, stor eksplosjon. Er myndighetene da forberedt?, spør han retorisk.

Nå hylles Aamin Ambulances på Twitter for innsatsen etter terrorangrepet som sees på det verste i Somalia, et land som har vært herjet av væpnet konflikt, politisk kaos og manglende sentral styring i lange perioder siden 1991.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt