– Forsiktig optimist på Giffords vegne

Kongressrepresentant Gabrielle Giffords, som ble skutt i hodet lørdag, er nå i stand til å kommunisere og følge enkle instruksjoner.

Gabrielle Giffords og ektemannen Mark Kelly

Leger er forsiktige optimister på kongressmedlem Gabrielle Giffords vegne etter lørdagens massakre. Hun får behandling på sykehus, hvor også ektemannen Mark Kelly (t.h.) har fått kontakt med henne.

Foto: Giffords for Congress / Afp

Det opplyser nevrokirurg Michael Lemole Jr ved University Medical Center i Tucson, Arizona ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er svært oppmuntret av det. Men vi er fortsatt i en kritisk fase. Hevelser i hjernen kan føre til en forverring, sier Lemole.

Kulen som gikk tvers gjennom Giffords hode traff ikke senteret av hjernen.

Gabrielle Giffords sendes ut på båre

Giffords ble skutt tvers gjennom hodet lørdag, men kulen traff ikke senteret av hjernen.

Foto: James Palka / Ap

– Jeg er forsiktig optimist, legger han til.

Giffords får behandling på et sykehus i Arizona, hvor hun ligger i kunstig koma.

Alle ofrene som overlevde lørdagens massakre, og som måtte opereres, er på bedringens vei, ifølge lege Peter Rhee.

– Så bra som den kan bli

Seks personer ble drept i hendelsen, mens Giffords var blant de 12 skadde.

– Giffords tilstand er så bra som den kan bli for en som har fått skuddsår i hodet, sier en lege som behandler henne, ifølge Reuters.

40 år gamle Giffords, en demokrat som nå sitter i sin tredje periode i Representantenes hus, ble skutt gjennom hodet like etter klokken 10 lokal tid lørdag formiddag. Skytteren sto en drøy meter fra henne da han skjøt.

– Heltemodig innsats

Sheriff Clarence Dupnik

Sheriff Clarence W. Dupnik beklaget den forgiftede retorikken i den amerikanske politiske debatten, og antydet at den spilte en rolle i skytingen.

Foto: Chris Morrison / Ap

Sheriff Clarence W. Dupnik i Pima County, hvor massakren fant sted, er mektig imponert over motet som ble vist under massakren.

– Jeg har ikke navnene på folkene som gjorde dette. Men da skytteren gikk tom for ammunisjon, gikk en kvinne opp og dro fra ham magasinet han forsøkte å fylle i våpenet, forteller han.

– Hun ble skadet, men reddet sannsynligvis mange mennesker med sin heltemodige innsats. Han klarte å fylle ammunisjon med et annet magasin, men to menn klarte å få våpenet fra ham, forklarer han videre.

– Dette hindret sannsynligvis at massakren kunne ha blitt enda verre, konstaterer sheriffen.

Jaktet annen mann

Dupnik forteller at Giffords var målet for skytingen.

Han beskriver den mistenkte skytteren, Jared Lee Loughner, som en person med både kriminelt rulleblad og trolig mentale forstyrrelser.

Sheriffen legger til at den mistenkte 22-åringen også tidligere har kommet med drapstrusler, men aldri mot Giffords.

Dupnik er ikke overbevist om at den mistenkte var alene om skytingen, men ønsker ikke å utdype.

(Saken fortsetter under bildet)

Chaverim-menigheten dagen etter massakren i Tucson

Den jødiske Chaverim-menigheten i Tucson var preget av sorg dagen etter massakren. Giffords var den første jødiske kongressrepresentanten fra området.

Foto: Matt York / Ap

Jobber døgnet rundt

FBI-sjef Robert Mueller sier søndag at politiet og FBI jober døgnet rundt for å finne ut hvorfor gjerningsmannen handlet som han gjorde, og om flere var involvert.

– Vi har offentliggjort et bilde av en mann som ble sett i sammenheng med mistenkte. Men det betyr ikke at vi tror denne personen tok del i grusomhetene. Men vi må få identifisert ham, forklarer Mueller.

Mannen ble søndag kveld identifisert som drosjesjåføren som kjørte Loughner til stedet. Han er avhørt og sjekket ut av saken.

FBI-sjef Robert Mueller

– Vi har offentliggjort et bilde av en mann som ble sett i sammenheng med mistenkte, sier FBI-sjef Robert Mueller.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Tragedien har ført til flere tiltak for å sikre andre folkevalgte, opplyser FBI-sjefen. Likevel tyder ingenting på at det foreligger trusler mot flere politikere.

– Det er for tidlig å spekulere i motivene hans. I ettermiddag kommer vi kanskje til å få noen flere svar, sier Mueller.

– Vi har opplysninger om at han kjøpte et lovlig våpen, en Glock 9 milimeter-pistol, forklarer han.

– Tid for selvransakelse

– Om dette er terrorisme eller ikke, så er Internett en utfordring for oss fordi hatspredning og konspirasjonsteorier er mye mer tilgjengelig enn for 15 år siden. Det gjør at ensomme ulver, eller sinnsyke mennesker som handler alene lett blir påvirket, mener FBI-sjefen.

Det ser ut som om kongressmedlemmet var målet for hatet hans, legger han til.

– Hatet mot den amerikanske stat og andre ting kan ha innvirkning på en ung mann som allerede sliter psykisk, sier sheriff Dupnik.

Mange i USA spør seg nå om den politiske debatten i landet har bidratt til Loughners handlinger.

Dupnik beklaget lørdag den forgiftede retorikken i den amerikanske politiske debatten, og antydet at den spilte en rolle i skytingen.

– Dette har ikke blitt det fine USA som de fleste av oss vokste opp i, og jeg mener det er tid for selvransakelse, sa sheriff Charles W. Dupnik ifølge CNN.

– Intoleransens midtpunkt

Jared Lee Loughner

Jared Lee Loughner, som er mistenkt for skytingen.

Foto: Mamta Popat / Ap

– Sinnet, hatet, intoleransen som skjer i dette landet holder på å bli forferdelig, og dessverre har Arizona blitt hovedsetet. Vi har blitt fordommenes og intolerensens midtpunkt, mente sheriffen.

Folk i offentlige posisjoner får trusler hele tiden, fortalte han.

– Det er det triste med det som skjer i USA: Ganske snart vil vi ikke klare å få fornuftige, anstendige folk som er villige til å stille til valg, mente Dupnik.

Sto på «mål»-liste

Giffords har rent billedlig vært utpekt som et mål av den konservative amerikanske politikeren Palin.

I forbindelse med kongressvalget i november 2010 ga Palins valgkamporganisasjon, SarahPAC, ut et kart hvor demokratiske politikere var «siktet inn».

Palin har i etterkant av massakren kommet med kondolanser til Giffords og hennes familie. Valgkamporganisasjonen har avvist at de har noe som helst skyld i skyteepisoden.

SISTE NYTT

Siste nytt