Hopp til innhold

Ledere i Islamsk hellig krig drept i israelske angrep mot Gazastripen

Israel gjennomførte flere luftangrep Gazastripen tirsdag. Minst 13 personer er drept, tre av dem ledere i den militante gruppa Islamsk hellig krig.

Røyk og flammer sees ved en bygning etter at det israelske militæret opplyste i en uttalelse at de har truffet mål mot islamske jihad, i Gaza, 9. mai 2023

Israel bombet flere steder på Gaza natt til tirsdag.

Foto: Reuters

Det eksploderte både i Gaza by og i Rafah i natt i et israelsk luftangrep som varte i flere timer.

Et boligkompleks i Gaza ble truffet og TV-bilder viser en leilighet som står i brann, mens ambulanser brakte døde og sårede til sykehus. I tillegg ble et hus i Rafa truffet av en israelske bombe.

Gaza

En skadet person ble fraktet til Shifa-sykehuset i Gaza etter det israelske luftangrepet natt til tirsdag.

Foto: AHMED ZAKOT / Reuters

Ifølge palestinske helsemyndigheter ble 10 sivile, blant dem fire barn og fem kvinner, drept i angrepet. I tillegg er 20 mennesker skadet.

Ledere i Islamsk hellig krig

Det israelske forsvaret sier at de angrep tre høytstående ledere i Islamsk hellig krig, den nest mektigste av de væpnede gruppene i Gaza, og at de tre skal er ansvarlige for nylige rakettangrep mot Israel.

IDF omtaler dem som gruppas leder nord på Gazastripen, en mellommann mellom gruppas medlemmer i Gaza og på Vestbredden og som et medlem av gruppas militære råd.

Gaza

Slektninger sørger ved båren til Khalil Bahtini, leder i Islamsk hellig krig som ble drept i et israelsk angrep natt til tirsdag.

Foto: ANAS BABA / AFP

Islamsk hellig krig bekrefter at det var sekretær Jihad Ghannam i Al-Quds brigadens militære råd, kommandant Khalil al-Bahtini, og militær leder Tareq Ezzedine som ble drept i angrepet.

– Enhver terrorist som skader israelske innbyggere vil komme til å angre på det, sier forsvarsminister Yoav Gallant i Israel.

Menn samles nær et skadet hus etter et israelsk luftangrep i Rafah flyktningleir, sørlige Gazastripen natt til 9. mai 2023

Menn samles nær et skadet hus etter et israelsk luftangrep i Rafah flyktningleir, sørlige Gazastripen natt til 9. mai 2023

Foto: AFP

I påvente av palestinske rakettangrep som svar på luftangrepene, har israelske myndigheter rådet beboere som bor innenfor en fire mils radius fra Gaza, om å holde seg nære bomberom.

Høy spenning

Situasjonen er stadig svært spent, selv om partene inngikk våpenhvile forrige uke. Da hadde Israel bombet Gaza etter at militante palestinere avfyrte minst 30 raketter.

De palestinske rakettene ble avfyrt etter at et fremtredende medlem av Islamsk hellig krig døde i israelsk fangenskap etter en nesten tre måneder lang sultestreik.

Vakter ved en bolig Rafah, sør for Gazastripen, 9. mai 2023.

Vakter ved en bolig Rafah, sør for Gazastripen, 9. mai 2023.

Foto: Reuters

Luftangrepene ligner de i 2022, da Israel bombet steder der ledere i Islamsk hellig krig holdt til. Det førte til tre dager med intense angrep begge veier.

Israel gjennomfører jevnlige aksjoner på den okkuperte Vestbredden. De sier de er for å bryte opp militante palestinske nettverk og forhindre framtidige angrep, mens palestinerne ser dem som en forverring av den 56 år lange okkupasjonen av landområder de ønsker for en framtidig palestinsk stat.

105 palestinere, rundt halvparten av dem militante eller angivelige angripere, blitt drept av israelske styrker på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem siden starten av 2023, ifølge en opptelling gjort av nyhetsbyrået AP.

Les også Israelske flyangrep mot Gazastripa og Libanon i natt

Røyk og flammer over Gaza by 7. april 2023

SISTE NYTT

Siste nytt