Leder i fem av åtte vippestater

Barack Obama leder foran John McCain i fem av åtte vippestater, viser ny meningsmåling fra Reuters og Zogby.

Barack Obama under valgmøte i Fort Collins, Colorado
Foto: Scanpix/AP

Obama leder i delstatene:

  • Virginia (+ 7 prosentpoeng - 52 mot 45 prosent)
  • North Carolina (+ 4 prosentpoeng - 50 mot 46 prosent)
  • Missouri (+ 2 prosentpoeng - 48 mot 46 prosent)
  • Ohio (+ 5 prosentpoeng - 50 mot 45 prosent)
  • Nevada (+ 2 prosentpoeng - 48 mot 46 prosent)

McCain leder i delstatene:

  • West Virginia (+ 10 prosentpoeng - 50 mot 40 prosent)
  • Indiana (+ 6 prosentpoeng - 50 mot 44 prosent)

I Florida ligger de to likt.

Andre målinger hos Real Clear Politics .

Bill kommer

I delstaten som avgjorde valget i 2000, skal tidligere president Bill Clinton og Barack Obama opptre sammen i Orlando på onsdag amerikansk tid. Det er første gangen de to går direkte i parspann i valgkampen.

Clinton har de de siste ukene drevet valgkamp for Obama i flere andre vippestater, enten alene, sammen med politikere fra den aktuelle staten eller som i Pennsylvania, sammen med sin kone Hillary og visepresidentkandidat Joe Biden.

Bill Clinton i Las Vegas, Nevada

Bill Clinton i sving i Las Vegas, Nevada.

Foto: Ethan Miller / Scanpix/AFP

Obama selv har han til gode å vise seg sammen med ennå, og han skal fortsatt ha et angstrengt forhold til mannen og hans valgkampstab, etter beskyldningene om rasisme under nominasjonskampen. Men han er blitt bedre og bedre til å skjule både dette og bitterheten over at kona Hillary tapte.

Bill Clinton er svært populær i Florida, og det er derfor man nå topper laget i håp om å dra nok velgere over på demokratisk side.

Tyngre for McCain

"Vinner Obama i delstatene John Kerry vant i 2004, hvor han leder komfortabelt, samt drar i land vippedelstatene han nå ligger foran i, har han nok valgmenn til å ta Det hvite hus", heter det i analysen til Zogby.

John McCain ligger dårligere an. Han står i fare for å tape flere av statene som George W. Bush vant i 2004, tradisjonelle republikanske velgerområder som nå har skiftet status til "vippestater".

Les: Slik pleier delstatene å stemme

Obamas samlede ledelse over McCain er på 5 prosentpoeng, viser en annen måling, også gjennomført for Reuters, C-SPAN og Zogby. Målingen har en feilmargin på 2,9 prosentpoeng.

Brekker man ned tallene, viser de at McCain fortsatt er i front som favoritt hos hvite menn. 54 prosent av dem foretrekker McCain mot 41 prosent mot Obama.

Obama på sin side har gjort en bedre jobb når det gjelder å verve velgere på tvers av partigrensene. Han tiltrekker seg 19 prosent av konservative velgere, mens McCain vinner 5 prosent av de liberale.

John og Cindy McCain i Bensalem, Pennsylvania

John McCain har ikke gitt opp Pennsylvania, selv om Obama leder. Her fra valgmøte i Bensalem.

Foto: Scanpix/AP

Tidligere har McCain hatt en stor tiltrekning på uavhengige og de mer konservative demokrater, så her ligger det er skifte.

To prosent av de spurte i meningsmålingen har ennå ikke bestemt seg. I tillegg får den uahvengige kandidaten Ralph Nader, som tok mange demokratiske stemmer i det omstridte 2000-valget, 1 prosent oppslutning. Samme oppslutning får libertarianeren Bob Barr.

Hos Republikanerne, til tross for at det fortsatt er mulighet for at presidenten heter John McCain fra 20. januar 2009, har oppvasken startet.

Les: Partiet krangler om Palin og Jakter på syndebukker

Les: Palin: En beundret belastning

Barack Obama
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Leder i fem av åtte vippestater.

SISTE NYTT

Siste nytt