Hopp til innhold

Le Pen: – Ingen gratis skole for utenlandske barn

Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen sier hun ikke har noe imot utlendinger, men ønsker å kutte gratis utdanning for utenlandske barn i Frankrike.

Le Pen

Marine Le Pen forventes å nå den andre og avgjørende valgrunden i Frankrike, men de fleste tror det stopper der for henne.

Foto: Philippe Lopez / AFP

Den kontroversielle uttalelsen kom under en tale i Paris torsdag, en måned inn i hennes valgkampanje foran presidentvalget i Frankrike 2017, skriver BBC.

– Jeg har ikke noe imot utlendinger, men jeg sier til dem: Hvis du kommer til vårt land, så ikke forvent å bli tatt hånd om, at staten skal ta vare på deg at dine barn skal utdannes gratis, sa hun.

– Leketiden er over, la hun til.

Spås å komme langt

Lederen for det franske, nasjonalistiske partiet Front National og ytre høyre i fransk politikk er en av favorittene under valget og forventes å bli en av de to kandidatene som når den andre og avgjørende valgrunden i mai neste år.

De seneste målingene viser et jevnt løp mellom henne og presidentkandidaten for Republikanerne, François Fillon, som ble valgt i slutten av september.

Valgmålingene viser imidlertid at to tredjedeler av velgerne vil velge Filion over Le Pen dersom det er de to det står mellom i den avgjørende runden.

Dersom det blir Fillon og Le Pen som møtes til slutt, gir målingen en soleklar seier til førstnevnte med 67 prosent, mot 33 prosent for Le Pen.

Økende oppslutning

Nasjonal front har i alle år fått hard kritikk av motstanderne for å være fremmedfiendtlig og antimuslimsk. Men tallene viser at oppslutningen har økt jevnt og trutt parallelt med at stadig flere franskmenn er kritiske til EUs håndtering av flyktningkrisen.

Marine Le Pen har etter å ha overtatt partiledervervet etter sin far i 2011 forsøkt å gjøre Nasjonal Front mer strømlinjeformet. Slik har hun sørget for å vinne oppslutning ikke bare blant fremmedfiendtlige nasjonalister, men også hos frustrerte konservative og sosialistiske velgere.

Le Pen og Nasjonal Front gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember. Hun lover blant annet å holde folkeavstemning om Frankrikes EU-medlemskap dersom hun blir landets neste president.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.

Biden skal tale for første gang etter at han trakk seg

Natt til torsdag norsk tid skal Joe Biden fortelle mer om hvorfor han trakk seg som demokratenes presidentkandidat.

GynmZViSNtc

Netanyahu talte i Kongressen til ståande applaus

Utanfor stod tusenvis av demonstrantar. Om lag halvparten av demokratane boikotta talen.