Normal

Avsluttet valgkampen med én time svulstig nasjonalisme

Marine Le Pen kom ikke med noen forslag til kontret politikk da det ytterste høyres presidentkandidat tirsdag kveld holdt sitt siste store folkemøte før søndagens valg.

Marine Le Pen på scenen i Zénith de Paris tirsdag kveld.

Marine Le Pen på scenen i et velregissert show i Zénith de Paris tirsdag kveld.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Kristian Elster i Frankrike
Foto: NRK

Marine Le Pen snakket til 6000 elleville tilhengere i konsertlokalet Zénith de Paris tirsdag kveld.

I hallen der Bob Dylan gjennom årene har spilt åtte ganger, og Oasis opptrådte i 1997 med en kraftig beruset Liam Gallagher på scenen, holdt det Marine Le Pen noe som kunne minne om vekkelsesmøte for Front National-medlemmene.

De store folkemøtene der kandidatene snakker til tusener, eller titusener av tilhengere lever fortsatt i beste velgående i Frankrike.

Kraftig mot innvandring

Under den drøyt én time lange TV-sendte talen gjorde Le Pen alt for å trekke opp et skille mellom Front National og resten av partiene.

– Bare jeg kan redde Frankrike. Jeg er den eneste kandidaten som er i stand til å forsvare franskmennene mot globaliseringens flodbølge, sa hun til tilhengerne.

Hun brukte den første halvparten av talen sin til å harselere over sine politiske motstandere og EU-byråkratiet i Brussel. Begge gruppene ble sagt å være «systemets aristokrater».

Den virkelig øredøvende jubelen og den kraftigste vaiingen med de franske flaggene kom først da hun i den andre halvparten av talen sluttet med harseleringen og gikk til angrep på innvandring.

– Det er kommet 15 millioner utlendinger til Frankrike de siste 30 årene, 12 millioner av dem fra ikke-europeiske land. Det fører til en ødeleggelse av den franske kulturen, sa det ytterste høyres kandidat.

Les også: Halalslakt vekker politisk storm

Til tross for at hun talte i over en time, så kom ikke Le Pen med et eneste konkret politisk forslag i talen,

I stedet snakket hun om i store og svulstige ord om Frankrike, republikken, stolthet, kultur og folk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marine Le Pen i et hav av franske flagg da hun holdt sin store tale i Paris

Marine Le Pen i et hav av franske flagg da hun holdt sin store tale i Paris

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Faren var kandidat fem ganger

43 år gamle Marine Le Pen (født 5. august 1968) er datter av Jean-Marie Le Pen, grunnleggeren av det høyreekstreme partiet Front National.

Marine Le Pen

Marine Le Pen sang nasjonalsangen 'Marseillaisen' med tårer i øynene under avslutningen av et valgmøte Henin-Beaumont søndag 15. april.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Faren, Jean-Marie Le Pen, stilte som kandidat ved presidentvalgene i 1974, 1988, 1995, 2002, og 2007.

I 2002 fikk han nesten 17 prosent av stemmene i første valgomgang, og det var nok til at han gikk videre til andre valgomgang som én av to kandidater.

I andre valgomgang ble han imidlertid grundig slått av sittende president Jacques Chirac.

Overtok i fjor

Marine Le Pen overtok som partileder i 2011 og stiller for første gang som presidentkandidat.

Etter at hun overtok som partileder har hun forsøkt å kvitte seg med noen av brunstempelet det hadde under faren, og fremstår som mer moderne.

Hun har fortsatt farens angrep mot illegale immigranter, og snakker ofte om islamiseringen av Frankrike.

Samtidig har Le Pen tatt opp temaer som motstand mot eurosamarbeidet og kamp mot globalisering.

Sjanseløs til å gå videre

Mens Marine Le Pen i januar ikke lå langt etter president Nicolas Sarkozy på meningsmålingene, og kunne ha et berettiget håp om å gå videre til 2. valgomgang, er hun nå sjanseløs på å repetere farens bragd fra 2002.

Et av problemene hennes er at på grunn av det franske valgsystemet var det lenge usikkert om hun ville få lov til å stille til valg, og først tre dager før fristen gikk ut ble det klart at hun får stille i valget.

Tirsdagens meningsmåling viser at det er dødt løp mellom Sarkozy og sosialistenes Francois Hollande, der begge har en oppslutning på 27,0 prosent.

Marine Le Pen ligger på tredjeplass, men med en oppslutning på 15,5 ligger hun bare ett prosentpoeng foran Venstresidens Jean-Luc Melenchon.

Meningsmålingene viser også at 26 prosent av de som har tenkt å stemme, ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på ennå.

Andelen av de som ikke har bestemt seg er særlig høy blant de unge, og nettopp blant de yngste velgerne har Marine Le Pen høyest oppslutning.

For Marine Le Pen er imidlertid ikke presidentvalget det viktigste valget for henne i år.

10. og 17. juni holdes henholdsvis første og andre valgomgang til det franske parlamentet, og Marine Le Pens mål er å gjøre det så godt der at hun kommer inn i nasjonalforsamlingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt