NRK Meny
Normal

Le Pen får hard kritikk for å publisere valgplakat

Tidligere leder av Nasjonal Front Jean-Marie Le Pen blir beskyldt for å bruke Paris-terroren til politisk formål med å legge ut en valgplakat for sin partilederdatter Marine Le Pen.

Marine og Jean-Marie Le Pen

FAR OG DATTER: Jean-Marie Le Pen omfavner sin datter Marine, som overtok ledervervet i Nasjonal Front i 2011.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Mens hele verden fulgte de pågående terrorhandlingene i Paris, minnet Jean-Marie Le Pen folket på at de må stemme på datteren hans ved neste presidentvalg i 2017.

Fredag ved 1430-tiden la han ut et bilde av sin datter på Twitter, med teksten «Keep Calm And Vote Le Pen». Marine Le Pen er partileder i det sterkt innvandringskritiske partiet Nasjonal Front.

Laster Twitter-innhold

Teksten spiller på den britiske plakaten fra 1939 med teksten «Keep Calm And Carry On», som ble laget for å holde oppe moralen i folket i tilfelle Tyskland skulle angripe Storbritannia.

«Uanstendig»

Anje Muller Gjesdal

NASJONAL FRONT: Frankrikeekspert Anje Muller Gjesdal sier at Jean-Marie Le Pen setter sin datter i forlegenhet med å legge ut bildet på nettet.

Foto: NHH

Dette vekker sterke reaksjoner hos mange, som mener at det er feil å slå politisk mynt på terroraksjonene i og rundt Paris. «Kvalmende» og «uanstendig» er noen av ordene som blir brukt fra folk som reagerer på bildet.

– Har du ingen skam, Herr Le Pen? Dette kan være den ekleste manøveren du har gjort, skriver én, ifølge Daily Express.

Franske Huffington Post har vært i kontakt med Jean-Marie Le Pen i forbindelse med at bildet ble lagt ut på nettet. Han svarer dem som anklager ham for politisk utnyttelse og å skape splid:

– Hva er det med denne omskrivingen av den politiske historien? Er det slik at jeg må kle meg i svart? Jeg sørger over at tolv franskmenn har gått bort. Men jeg er ingen Charlie (Hebdo), jeg er Charlie (Karl) Martell om du forstår hva jeg mener, sier Le Pen.

Henvisningen til Karl Martell har blitt delt av mange høyreekstreme i Frankrike de siste dagene. Martell var en fransk konge som ved slaget i Poitiers i 732 stoppet et muslimsk plyndringstokt.

– Stilles i forlegenhet

Frankrike-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Anje Muller Gjesdal, kommenterer saken slik:

– Dette framstår som et forsøk på å slå politisk mynt på hendelsene, og det skjer samtidig som resten av de politiske Frankrike forsøker å stå samlet, sier hun.

– Tror du dette kan slå tilbake på Nasjonal Front?

– Helt klart. Marine Le Pen har forsøkt å gjøre partiet mer stuerent og spiselig for flere enn når faren styrte partiet, og de har lagt seg på en mer retorisk linje. Her kommer Jean-Marie Le Pen med utspill som stiller datteren i forlegenhet, sier Gjesdal.

Søndag er det en stor minnemarkering i Paris for de døde i terrorangrepene, og Nasjonal Front har blitt nektet å delta i markeringen. Etter dette utspillet er det neppe større sjanse for at de blir inviterte, tror Anje Muller Gjesdal.

Nasjonal Front ble Frankrikes største parti ved lokal- og EU-valget i mai i fjor da de fikk 25 prosent av stemmene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt