Lavrov: Separatistene må være med å utforme folkeavstemningen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina må være med å utforme forslaget til ny folkeavstemming i området.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov

I dag møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov pressen og kommenterte på de nye opplysningene om at Ukraina åpner for en folkeavstemning i øst.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

I dag åpnet den midlertidige presidentene i Ukraina Oleksandr Turtsjynov for at det kan bli gjennomført en folkeavstemning i Øst-Ukraina.

Ønsker ikke et delt Ukraina

– Det er ikke i Russlands interesse at Ukraina blir delt, men vi ønsker at alle innbyggerne i landet skal få lik behandling av myndighetene i Kiev, fortalte Sergej Lavrov pressen i dag etter at det ble kjent at det kan gå mot en folkeavstemning i området samtidig med at det avholdes nytt presidentvalg i mai.

Lavrov avviste samtidig at Kreml har sendt agenter og står bak opptøyene i de østlige delene av nabolandet. Nå vil han avkreve USA og EU-landene et svar på det han mener er vestlig hykleri.

– Vi husker alle hvordan volden på Maidan, som endte i et blodbad, ble kalt demokratisk, mens fredelige demonstrasjoner i sørøst blir kalt terrorisme.

Minst 100 prorussiske separatister har stormet politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Video: Samtidig med at myndighetene i Kiev åpnet for folkeasvsteming i øst stormet minst 100 prorussiske separatister politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Antiterroraksjon

Myndighetene i Kiev ga de prorussiske aktivistene i Donetsk beskjed om å legge ned våpnene og gi fra seg okkuperte bygg mandag morgen, og dersom fristen ikke ble fulgt, noe den ikke ble, ville Ukraina sette i gang en fullskala antiterroroperasjon.

Guvernøren i Donetsk bekreftet overfor Interfax at de allerede har startet aksjonen i dag.

På pressekonferansen krevde den russiske utenriksministeren også en forklaring fra USA om hvorfor CIA-direktøren, John Brennan, skal ha vært på et besøkt i Kiev i helgen, slik tidligere president Viktor Janukovitsj påstod søndag.

– Vi vil få klarhet i hvorfor CIA-direktøren var på et hastebesøk i Kiev, enn så lenge har vi ikke fått noen gode forklaringer på møtet, slo Lavrov fast.

Flere vestlige ledere og eksperter mener Russland har en finger med i spillet som utspiller seg øst i Ukraina. Flere prorussiske aktivister har tatt kontroll over offentlige bygninger i det som ser ut som en koordinert aksjon.

De russiskspråklige aktivistene er utstyrt med lignende våpen som dem som tok kontroll over Krim før den russiske annekteringen.

– Vi har en rekke kilder som antyder at Russland spiller en rolle i sammenstøtene, sier en talskvinne for det tyske utenriksdepartementet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt