Hopp til innhold

Lavrov: Separatistene må være med å utforme folkeavstemningen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina må være med å utforme forslaget til ny folkeavstemming i området.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov

I dag møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov pressen og kommenterte på de nye opplysningene om at Ukraina åpner for en folkeavstemning i øst.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

I dag åpnet den midlertidige presidentene i Ukraina Oleksandr Turtsjynov for at det kan bli gjennomført en folkeavstemning i Øst-Ukraina.

Ønsker ikke et delt Ukraina

– Det er ikke i Russlands interesse at Ukraina blir delt, men vi ønsker at alle innbyggerne i landet skal få lik behandling av myndighetene i Kiev, fortalte Sergej Lavrov pressen i dag etter at det ble kjent at det kan gå mot en folkeavstemning i området samtidig med at det avholdes nytt presidentvalg i mai.

Lavrov avviste samtidig at Kreml har sendt agenter og står bak opptøyene i de østlige delene av nabolandet. Nå vil han avkreve USA og EU-landene et svar på det han mener er vestlig hykleri.

– Vi husker alle hvordan volden på Maidan, som endte i et blodbad, ble kalt demokratisk, mens fredelige demonstrasjoner i sørøst blir kalt terrorisme.

Minst 100 prorussiske separatister har stormet politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Video: Samtidig med at myndighetene i Kiev åpnet for folkeasvsteming i øst stormet minst 100 prorussiske separatister politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Antiterroraksjon

Myndighetene i Kiev ga de prorussiske aktivistene i Donetsk beskjed om å legge ned våpnene og gi fra seg okkuperte bygg mandag morgen, og dersom fristen ikke ble fulgt, noe den ikke ble, ville Ukraina sette i gang en fullskala antiterroroperasjon.

Guvernøren i Donetsk bekreftet overfor Interfax at de allerede har startet aksjonen i dag.

På pressekonferansen krevde den russiske utenriksministeren også en forklaring fra USA om hvorfor CIA-direktøren, John Brennan, skal ha vært på et besøkt i Kiev i helgen, slik tidligere president Viktor Janukovitsj påstod søndag.

– Vi vil få klarhet i hvorfor CIA-direktøren var på et hastebesøk i Kiev, enn så lenge har vi ikke fått noen gode forklaringer på møtet, slo Lavrov fast.

Flere vestlige ledere og eksperter mener Russland har en finger med i spillet som utspiller seg øst i Ukraina. Flere prorussiske aktivister har tatt kontroll over offentlige bygninger i det som ser ut som en koordinert aksjon.

De russiskspråklige aktivistene er utstyrt med lignende våpen som dem som tok kontroll over Krim før den russiske annekteringen.

– Vi har en rekke kilder som antyder at Russland spiller en rolle i sammenstøtene, sier en talskvinne for det tyske utenriksdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt