Hopp til innhold

Lavrov: – Fantasien har ingen grenser

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kaller beskyldningene om russisk innblanding i den amerikanske valgkampen «fantasi».

Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte seg på et møte hos Association of European Businesses (AEB) i Moskva.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

– Uten et eneste snev av bevis blir vi anklaget for å blande oss inn i ikke bare det amerikanske valget, men også i europeiske land. Nylig var det en beskyldning om at Moskva bestemte hvilken minister som skulle utnevnes i Sør-Afrika. Fantasien har i det hele tatt ingen grenser, sier Lavrov.

Facebook innrømmer tirsdag at russisk desinformasjon kan ha nådd 126 millioner amerikanere under fjorårets valgkamp.

Google kunne også fortelle at russiske «trollfabrikker» lastet opp over 1000 videoer på Youtube, og Twitter vedgår at 2750 russiske kontoer autopubliserte 1,4 millioner meldinger i løpet av valgkampen.

De tre nettgigantene må nå forklare seg i en høring i Senatet.

– Vi har sett en fremmed makt som aktivt og aggressivt har forsøkt å påvirke politiske prosesser og undergrave vårt system, sier USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper.

Ifølge Wall Street Journal har russiske aktører også organisert og betalt for stevner og protester som ble gjennomført av amerikanske aktivister for å skape mest mulig konflikt.

Etterforskningen av anklagene om russisk innblanding tok en ny vending mandag kveld, da president Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble bedt om å melde seg for FBI.

Manafort og forretningspartneren Rick Gates er tiltalt for «konspirasjon mot USA» og hvitvasking av penger, mens en tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet å ha løyet til FBI.

Manaforts advokat kaller siktelsen «latterlig», mens Trump kaller etterforskningen en «heksejakt».

Anders Magnus oppsummerer dagen fra Washington D.C.
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt