Lavrov: – Drapet på Nemtsov var avskyelig

President Vladimir Putin sørger for å ha spesiell kontroll over etterforskningen av drapet på Boris Nemtsov, sier Russlands utenriksminister.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

GRUNDIG ETTERFORSKNING: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Russland vil sørge for en grundig etterforskning av drapet på Boris Nemtsov.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Sergej Lavrov er i Genève, for blant annet å tale til FNs menneskerettighetsråd og møte USAs utenriksminister John Kerry. Få dager etter drapet på Kreml-kritikeren Boris Nemtsov, ble etterforskningen av saken naturlig nok tema.

Lavrov kalte drapet avskyelig, men advarte samtidig andre land mot å forsøke å blande seg inn i etterforskningen.

– Forsøket på å bruke det avskyelige drapet på Boris Nemtsov i politisk øyemed er forkastelig. Dette er et forferdelig drap, som vil bli grundig etterforsket, sa Lavrov under sin tale til FNs menneskerettighetsråd.

Putin med ansvar

Hovedtemaet for møtet var situasjonen i Ukraina, men Lavrov understreket også at etterforskningen av drapet har høy prioritet i Russland.

– Vi vil sørge for at de ansvarlige stilles til ansvar. President Putin har gitt instrukser og har et spesielt ansvar for etterforskningen, sa Lavrov.

Like før talen hadde den russiske utenriksministeren et møte med sin amerikanske kollega John Kerry. Også har var temaet i utgangspunktet Ukraina, men det var ventet at Kerry ville uttrykke USAs sterke anmodning om en grundig etterforskning av drapet på Nemtsov.

Overvåkningsvideo viser Boris Nemtsov rett før han blir drept. En søppelbil skjuler drapshandlingen og videoen viser en mann som flykter fra stedet og inn i en ventende bil.

Overvåkningsvideo av drap

Drapet på Nemtsov har vakt sterke reaksjoner og flere tusen samlet seg i Moskva for å hedre opposisjonspolitikeren.

En overvåkningsvideo som skal ha fanget opp drapet er publisert. Bildene er kornete, men skal vise Nemtsov og en kvinne som kommer gående.

En søppelbil kjører forbi i det drapet skjer, og man kan se en mann løpe inn i en ventende bil. Nemtsov var en av de fremste kritikerne av Putins ukrainapolitikk, og russiske nasjonalister så på ham som en landsforræder.

I et intervju med NRK Urix i 2012, fortalte Nemtsov at han var klar over risikoen ved å være opposisjonell i Russland.

Studiosamtale med Boris Nemtsov, opposisjonspolitier i Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt