Hopp til innhold

Lavrov: – Bra dere endelig har tatt til fornuften

ARKHANGELSK (NRK): Russlands utenriksminister Sergej Lavrov la ikke skjul på at han var fornøyd med at hans norske kollega Børge Brende hadde tatt turen til Russland for første gang på tre år.

Møte mellom Sergej Lavrov og Børge Brende

FØRSTE BESØK PÅ TRE ÅR: Onsdagens besøk kommer også etter noen måneder med sterk russisk kritikk av Norge for endringer i norsk basepolitikk og mulig deltakelse i det amerikanske rakettskjoldet.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Det er bra at dere endelig har tatt til fornuften, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til den norske utenriksministeren under møtet i den historiske russiske byen Arghangelsk.

Den politiske kontakten på høyere nivå mellom Norge og Russland ble brutt etter krisen i Ukraina i 2014.

Onsdagens besøk kommer også etter noen måneder med sterk russisk kritikk av Norge for endringer i norsk basepolitikk og mulig deltakelse i det amerikanske rakettskjoldet.

Internasjonale sanksjoner mot Russland

Pomorbyen ved Kvitsjøen er denne uken vertskap for en stor Arktis-konferanse, kalt «The Arctic – Territory of Dialogue», «Arktis – et territorium for dialog».

Russiske myndigheter har satset mye penger og prestisje på konferansen i Arkhangelsk. Russland har måttet tåle internasjonal isolasjon og sanksjoner etter at landet i 2014 annekterte den ukrainske Krim-halvøya og fremdeles aktivt støtter prorussiske separatister øst i Ukraina.

– Selvsagt er vi glade for å ha muligheten til drøfte hvor vi står i våre bilaterale relasjoner. Det er i det minste nå noen tegn på at mange begynner å forstå at det er nødvendig å ta til fornuften, utdypet Lavrov under møtet.

Børge Brende møter Sergej Lavrov

– Jeg mener at det nå er rette tidspunktet for å komme til Russland, sa Børge Brende, som sist besøkte Norges østlige naboland i januar 2014, altså før Ukraina-krisen skapte en isfront mellom Russland og resten av Europa.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Mener samarbeidet har utviklet seg

– Til tross for uenigheten om Ukraina, er det likevel viktig å videreføre det bilaterale samarbeidet med Russland, sa utenriksminister Børge Brende til pressen før møtet.

– Og på en del områder har vi faktisk sett at dette samarbeidet har utviklet seg, til tross for den spente internasjonale situasjonen.

Han trekker fram en utvidelse av grenseboeravtalen mellom Sør-Varanger og den russiske nabokommune Petsjenga, samt en avtale om seismikkskyting som gjør det mulig for fartøyer fra begge land å krysse grenselinjen i Barentshavet.

Brende: – Riktig tidspunkt

Børge Brende

– Til tross for uenigheten om Ukraina, er det likevel viktig å videreføre det bilaterale samarbeidet med Russland, sa utenriksminister Børge Brende til pressen før møtet.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Jeg mener at det nå er rette tidspunktet for å komme til Russland, sa Brende, som sist besøkte Norges østlige naboland i januar 2014, altså før Ukraina-krisen skapte en isfront mellom Russland og resten av Europa.

Børge Brende brukte den første dagen under konferansen i Arkhangelsk til å trekke fram den betydning urbefolkningene har innenfor samarbeidet i Arktis.

– Urbefolkningene bor i alle landene i nord, og det er svært viktig at de ikke blir rammet av det spente politiske klima som akkurat nå er i verden, sa Brende til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt