Hopp til innhold

Lavastrøm truer landsby på Hawaii

En elv av lava fra Kilauea-vulkanen nærmer seg nå landsbyen Pahoa på Hawaii. Mange syns det er nervepirrende og gå og vente på å se om akkurat deres hjem blir rammet av de flytende steinmassene.

Lava nær hjem i Pahoa, Hawaii

Lava har strømmet fra Kilauea-vulkanen på Hawaii i årevis, men nærmer seg nå landsbyen Pahoa.

Foto: HO / Afp

Nasjonalgarden ble mottatt med jubelrop da den kom til landsbyen. Folk venter at soldatene kan gi dem trygghet mens lavastrømmen nærmer seg, om enn noe saktere enn før.

De varme massene har seget mot landsbyen i flere uker nå.

– Nå kommer den med sneglefart og har bare beveget seg en liten meter i løpet av flere timer, sier Darryl Oliveira til Reuters. Hun er direktør delstatens sivilforsvar.

Selv om farten er sakte, truer lavaen like fullt med å ødelegge hjem og veier i den lille landsbyen der 800 mennesker bor.

Den smeltede steinen holder en temperatur på rundt 900 grader.

Lava i Pahoa, Hawaii

En mann fotograferer lavaen som siger sakte fremover.

Foto: MARCO GARCIA / Reuters

– Dette kommer fra jordens senter, det er all grunn til å vise respekt, sier Aaron Milewski, som bor i området.

Nervepirrende venting

Det rolige tempoet har gitt beboerne godt med tid til å pakke sakene sine og komme seg unna, men mange syns det er vondt å vente og se om akkurat deres hjem blir det som blir rammet.

– Det er rene torturen. Den øker i fart, så sakner den, øker og sakner, sier Paul Utes,som eie en kafe i området, til The weather channel. Spisestedet hans er like i nærheten av en vei lavaen trolig kommer til å krysse.

Selv om kafeen kanskje blir spart, er det mulig at veien blir så ødelagt at kundene ikke lenger kommer seg fram. Men foreløpig går businessen godt, på grunn av skuelystne som strømmer til for å se.

Hank Powers

Hank Powers er fascinert og syns lavaen er et mektig skue.

Foto: Audrey McAvoy / Ap

I Pahoas naboby Kalapana er det mange som er vant til å leve med trusselen fra vulkanen. For 30 år siden ble det meste av byen slukt av lavamasser.

Beboer Hank Powers har tatt sine forholdsregler:

– Jeg syns dette er spennende. Og man må bare tilpasse seg. Jeg har bygd huset mitt slik at det kan lastes opp på en bil og flyttes, hvis lavaen kommer, sier han.

Myndighetene regner med at lavaen før eller siden kommer fram til havet, en strekning på rundt ti kilometer.

Kilauea-vulkanen har hatt kontinuerlige utbrudd siden 1983.

Se lavastrømmens fremferd
Kilauea-vulkan, Hawaii

SISTE NYTT

Siste nytt