Lasteskip ute av kontroll driver mot den franske kysten

Lasteskipet «Modern Express» driver nå ukontrollert mot kysten av Vest-Frankrike og ventes å havarere tirsdag.

«Modern Express» i drift

Lasteskipet «Modern Express» i drift utenfor den franske kysten søndag.

Foto: Loic Bernardin / Ap

164 meter lange «Modern Express» er nå under 100 kilometer fra Frankrike etter å ha drevet ukontrollert i Atlanterhavet i seks dager.

Mannskapet på 22 personer ble evakuert av spanske redningshelikoptre sist tirsdag etter at de sendte ut nødsignaler.

Grunnen til evakueringen var ifølge Liberation at skipet krenget 40-50 grader. Eksperter tror at lasten har forskjøvet seg og dermed fått skipet til å krenge.

«Modern Express» var lastet med trevirke og maskiner og var på vei fra afrikanske Gabon til Frankrike da skipet krenget i Atlanterhavet.

Laster Twitter-innhold

Skal gjøre siste forsøk

Det ble i forrige uke gjort et forsøk på å få et slepetau om bord i skipet, men forsøket mislyktes og et medlem av bergingsmannskapet ble skadet i forsøket.

I går gjorde sterk vind og høye bølger det umulig å gjøre et nytt forsøk på å få et slepetau om bord i skipet.

– I dag var havet sterkere enn oss, sa lederen for det franske kystverket, Emmanuel de Oliviera, søndag kveld.

Eksperter fra det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage skal i dag gjøre et siste forsøk på å få en trosse om bord i skipet.

Smit Salvage har lang erfaring med slike operasjoner. Blant annet var det selskapet som berget hurtigruteskipet «Nordlys» fra å kantre ved kai i Ålesund i 2011.

Treffer kysten tirsdag kveld

Dersom ikke dagens forsøk på å få et slepetau om bord i «Modern Express» lykkes, er det ventet at skipet vil treffe kysten av Frankrike tirsdag kveld.

Slik det ser ut nå vil skipet gå på grunn ved feriestedet Arcachon, sør for Bordeaux.

I tillegg til lasten har «Modern Express» 300 tonn olje om bord. Franske myndigheter sier at det er en begrenset risiko for forurensing dersom skipet går på grunn og har sendt et spesialskip til området for å bistå med opprenskning dersom det blir nødvendig.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt