Lar seg ikke skremme

NAIROBI (NRK): Kristne og muslimer må stå sammen mot ekstremistene som ønsker at dette skal bli en religionskrig. Slik lød budskapet i Kenya da kristne samlet seg for å minnes Jesu oppstandelse 1. påskedag.

Garissa 1. påskedag

Stort sikkerhetsoppbud ved katolske Our Lady of Consolation Church i Garissa 1. påskedag.

Foto: Ben Curtis / Ap

Paster Simba Mamobo

Pastor Simba Mamobo ber troende på tvers av religiøse grupper om å holde sammen etter terroren.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Kristne trosset frykten og strømmet til kirkene i Kenya 1. påskedag for å minnes Jesu oppstandelse og de drepte etter terroren i Garissa.

– I dag ber vi for de falne og for foreldrene. Vi kan ikke akseptere dette. Ett liv tapt er ett for mye, sier pastor Simba Mamobo ved Ongata Rongai Lutheran Church i utkanten av Nairobi til NRK.

Kirke

Den lutherske kirken Ongata Rongai i utkanten av Nairobi ligger side om side med den lokale pub og restauranten.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

1. påskedag feirer kristne at Jesus stod opp fra de døde. Den tomme graven som møtte kvinnene, som påskemorgen kom for å stelle Jesu legeme, er selve fundamentet i den kristne tro. En religion som forandret verden og la grunnlaget for en ny tidsregning.

I Kenya handler det meste nå om før og etter Garissa.

Barn i kirken

La de små barn komme til meg. Påskefeiring i Ongata Rongai Lutheran Church i Nairobi.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Ber om samhold

Det er kirkeårets gladeste dag, men etter terrorangrepet torsdag preger alvoret den lutherske forsamlingen.

– Det er noen få mennesker som vil at dette skal bli en religionskrig. Vi ber folk i Kenya, kristne og muslimer, om å stå samlet. Disse få som vil ødelegge samfunnet vårt må straffes, understreker pastor Simba Mamobo.

– Det er religionsfrihet i Kenya. Muslimske ledere er mot terror, men det er enkelte onde mennesker blant muslimene som vi ikke kan akseptere. Jeg frykter ikke muslimer, vi har et godt samarbeid og gjør mye sammen, sier pastoren.

Our Lady of Consolation Church

Katolikker i Garissa trosset frykten etter nye trusler fra Al-Shabaab og strømmet til kirken for å feire Jesu oppstandelse 1. påskedag.

Foto: Ben Curtis / Ap

Lar seg ikke skremme

Al-Shabaab truer med at studentmassakren i Garissa er det første av flere angrep på sivilbefolkningen i Kenya fremover, der byer «skal bade i blod», men den kristne pastoren ved Ongata Rongai Lutheran Church er ikke redd.

– Vi føler oss trygge og frykter ikke. Vi trenger ingen ekstra vakter, bedyrer Simba Mamobo.

Sikkerhetsoppbudet utenfor kirkene i Garissa 1. påskedag står i sterk kontrast. Katolikker på vei inn i Our Lady of Consolation Church blir møtt av sikkerhetsvakter med metalldetektorer som også undersøker alle vesker og bager. Det er knappe tre år siden kirken ble angrepet med granater.

Garissa kirke

En liten gutt på vei inn i kirken i Garissa undersøkes med metalldetektorer av sikkerhetsvakter 1. påskedag.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Kondolanser fra hele verden

Biskop Joseph Alessandro i Our Lady of Consolation Church leste opp kondolanser fra hele verden, og trakk paralleller mellom de drepte i Garissa og Jesu død og oppstandelse da han henvendte seg til menigheten.

– Ofrene vil gjenoppstå med Jesus, sa biskopen.

Biskopen flyttet selv til Garissa fra Malta i 1989, og ble skutt og såret av kriminelle under en reise utenfor byen noen år senere. Han sier til nyhetsbyrået AFP at usikkerheten igjen har økt i området de siste årene på grunn av Al-Shabaab.

SISTE NYTT

Siste nytt