Hopp til innhold

– Sannfinnene sier oss en del om fremmedfrykt og EU-motstand

Veien er lang fra Sannfinnenes valgløfter om å legge ned veto mot krisepakker til andre euroland, men partiet sier oss en del om fremmedfrykt og EU-motstand, sier professor Erik Oddvar Eriksen.

Timo Soini, leder for Sannfinnene

Timo Soini, leder for Sannfinnene, kunne i går feire et historisk godt valg og sannsynlig regjeringsmakt.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Vil Sannfinnenes sannsynlige regjeringsmakt i Finland få konsekvenser for de økonomiske redningspakkene for skakkjørte euroland, er ett av spørsmålene som man nå venter på svaret av.

Vil ikke redde land i økonomisk krise

Sannfinnene gjorde søndag et brakvalg, og ble med en fremgang på 15 prosent Finlands tredje største parti. Det vil sannsynligvis gi en plass i regjeringen, sammen med de to andre store - men bare litt større enn Sannfinnene - partiene i Riksdagen.

Det populistiske og nasjonalistiske partiet har vokst raskt og gjort et godt valg blant annet på grunn av deres innvandringskritiske holdning - slik flere partier har blitt store også i andre land i Europa de siste årene - og deres klare nei til å redde økonomisk skakkjørte EU-kolleger.

Hos Sannfinnene finner man ingen grunn til å bruke penger på å forsøke å redde land som har havnet i uføre. Og en meningsmåling som ble utført i forkant av valget, viste at 59 prosent av de spurte vil at Finland skal la sine europeiske naboer seile sin egen sjø.

Sannfinnenes leder Timo Soini har sagt at han ikke har til hensikt å gå i regjering uten å få gjennomslag for partiets saker. Tidligere i dag sa Soini at det «selvfølgelig kommer til å bli endringer» i en eventuell krisepakke til EU-kollega Portugal.

Et spørsmål er nå om det tidligere lille partiet - ved forrige valg hadde partiet en oppslutning på fem prosent - virkelig har gjennomslagskraft i regjeringsforhandlingene, eller om manglende erfaring i regjering vil føre til at kjernesakene må vike.

Erik Oddvar Eriksen

Sannfinnene i en finsk regjering kan bety problemer for en europeisk redningspakke, mener professor Erik Oddvar Eriksen.

Foto: www.arena.uio.no

– Tradisjonelt et EU-vennlig Finland

Dessuten - som vi kanskje vil kjenne fra norsk politikk - er virkeligheten noe annerledes som et parti innenfor regjeringsvidde enn som opposisjonsparti. Sannfinnene kan derfor kanskje til slutt svelge kamelen, overtales til eller innse at å gå mot redningspakken til for eksempel Portugal, ikke er til Finlands beste.

Professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena, Senter for Europa-forskning, tror Sannfinnenes raske vei til toppen av finsk politikk kan få konsekvenser for krisepakkene til de skakkjørte eurolandene.

– Det kan bli et problem. Men de andre store partiene i Finland har jo vist stor ansvarlighet i slike spørsmål. Tradisjonelt er Finland på regjeringshold et svært så EU vennlig land, sier Eriksen til NRK.

– Sier oss en del om fremmedfrykt og EU-motstand

Han tror at partiets holdning til det europeiske samarbeidet kan svekke EU dersom krisepakkene blir stanset med et finsk veto.

– Men jeg tror det ikke før jeg får se det. Det er en lang vei fra å proklamere ting i valgkamp, til å bli medlem av et regjeringskollegium, til å få det godtatt i en regjeringsposisjon, sier Eriksen.

Eriksen påpeker at redningspakken ikke er regulert av EU-traktater, men en løsning som landene har funnet seg imellom gjennom Det europeiske råd.

– Hvert land har vetorett i akkurat dette spørsmålet. Det sier oss bare at EU ikke - i hvert fall ikke ennå - er blitt en stat; det er ikke en fiskal union, men en monetær union uten mye omfordelingsmakt, sier Eriksen.

– Sannfinnene sier oss en del om fremmedfrykt og EU-motstand, også i Finland. Vi finner jo det samme mønsteret i mange land, om enn i andre former.

SISTE NYTT

Siste nytt