NRK Meny
Normal

Angelina Jolie langet ut mot Sikkerhetsrådet

Skuespiller og FN-utsending Angelina Jolie kom i dag med kraftig kritikk av FNs sikkerhetsråd for å ha gjort altfor lite for å få slutt på krigen i Syria.

Skuespiller Angelina Jolie refser Sikkerhetsrådet for manglende løsning på krigen i Syria.

Angelina Jolie, som er spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger, talte i dag til Sikkerhetsrådet. En opprørt Jolie ba om øyeblikkelig hjelp for den stadig voksende strømmen av flyktninger fra det krigsherjede Syria.

– Hensikten med FN er å forhindre og avslutte konflikter, å bringe land sammen, å finne diplomatiske løsninger og å reddr liv. Dette har vi ikke klart i Syria, sa Angelina Jolie.

Ba om løsning

Rundt bordet satt ambassadører og ministre fra Sikkerhetsrådets medlemsland. De var samlet for å diskutere den humanitære krisen i landet. Fra Jolie fikk de en klar oppfordring om å enes om en løsning.

– Krisen forverres av splid og ubesluttsomhet i verdenssamfunnet, noe som hindrer Sikkerhetsrådet i å oppfylle sine forpliktelser, sa Jolie.

Les også: Norge gir 45 millioner kroner til syriske flyktningbarn

Splittet råd

Til tross for at borgerkrigen i Syria har pågått i over fire år, har sikkerhetsrådet vært splittet mellom Vestmaktene, som vil presse Bashar al-Assad til å gå av, og Assad-regimets allierte Russland og Kina, som begge har brukt vetoretten og stanset beslutninger i rådet flere ganger.

IRAQ-UN-UNREST-DISPLACED

Angelina Jolie hilser på flyktninger i en leir i Irak i Januar.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Skuespilleren har i mange år hatt et stort humanitært engasjement, og hun har selv besøkt flyktningleirer mange ganger. Jolie oppfordret Sikkerhetsrådet til å samle seg og gjøre mer
for å løse krisen og for å hjelpe millioner av syrere som er på flukt fra borgerkrigen.

Over 215.000 mennesker er drept i Syria siden konflikten begynte
i mars 2011.

MIDEAST-CRISIS/ANGELINA-JOLIE UNHCR Special Envoy Jolie meets members of the Yazidi minority in Khanke IDP Camp in Dohuk

Angelina Jolie under et besøk i en flyktningleir i Iraks Dohuk-provins i januar i år

Foto: © Handout . / Reuters / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt