NRK Meny
Normal

Obama: – Tjen folket, ikke dere selv

Presidenten går rett i strupen på USAs forsikringsbransje.

Video nsps_upload_2009_10_17_13_47_26_4144.jpg

SINT UNG MANN: President Barack Obama mener helseforsikringsselskapene må skjerpe seg og slutte å feilinformere det amerikanske folk.

I en tv-tale lørdag gikk president Barack Obama til angrep landets forsikringsselskaper.

Han mener selskapene har overøst det amerikanske samfunnet med feilaktige annonser og reklameinnslag, betalt for villedende studier og oversvømmet landets politikere med lobbyister for å stoppe Obamas helsereform.

Milliardtap

Årsaken er at reformen vil sikre alle rett til helsehjelp. Den skal også sikre at folk som allerede er forsikret ikke blir kastet ut av forsikringssystemet dersom de blir syke slik ordningen fungerer idag, og den skal sikre at helseforsikring blir billigere for den jevne amerikaner å få helseforsikring.

For å nå målene skal det etableres et statlig forsikringsselskap som skal konkurrere med de private helseforsikringsselskapene.

Dersom Obama får gjennom reformen kan det bety milliardtap for en mektig og rik forsikringsbransje.

Bred koalisjon

– Vi kan se en bred koalisjon av leger, sykepleiere, arbeids- og forretningsfolk, sykehus og apoteker, medlemmer av forskjellige partier og perspektiver, som ser at det haster. Når jeg henvender meg til dere (det amerikanske folket, red. anm) i dag, er vi nærmere å reformere helsesystemet enn noen gang tidligere i historien, sa Obama.

Han advarte imidlertid mot å være tilfreds med dette.

– Det er fortsatt store uenigheter som må løses de kommende ukene, og det er fortsatt de som vil ta livet av reformen for enhver pris. I flere tiår har forsikringsselskapene gjort det de har kunnet for å stoppe oss, sa presidenten i tv-talen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt