Generalkommissær for det norske bidraget til EXPO2010, Arild H. Blixrud.
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX– Det er en lettelse å endelig ha åpnet, og veldig morsomt å se at folk køer opp for å komme inn. Det er også inspirerende å se hvordan publikum inne ser og utforsker detaljene og hvordan paviljongen vår blir brukt som et fotoobjekt både uten- og innenfra, sier sjefen for den norske delen av EXPO 2010 generalkommissær Arild H. Blixrud til NTB.
Han hadde regnet med 15.000-17.000 besøkende på åpningsdagen, men grovtellingen viser foreløpig nesten det dobbelte.
Les også:
– Det er ingen tvil om at de vil se den norske paviljongen. Vi er populære. Vi har også hatt veldig mye presseomtale i Kina i forkant av åpningen. Det var dessuten morsomt at BBC blant annet brukte vår paviljong som bakgrunn da de rapporterte fra åpningen, forteller Blixrud.
Trekonstruksjon
Fra byggingen av den norske paviljongen i Shanghai.
Foto: ALY SONG / REUTERSDen norske paviljongen er bygd i limtre og norsk furu og formet som 15 trær med grener. Taket er hvitt og bølgende som fjelltopper. «Powered by Nature» heter paviljongen, tegnet av arkitektkontoret Helen & Hards.
Kommunikasjonsdirektør Norge på Expo2010 Philip Lote sitter med en modell av paviljongen før den var ferdigstilt.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX– Folk synes det er annerledes og veldig vakkert. Det er den eneste paviljongen som er bygd i tre og den største bygningen som er bygd i tre i Kina på 50 år, opplyser kommunikasjonsdirektør Philip Lote.
I tidligere tider hadde Kina en spesiell trearkitektur, men de siste tiårene har det vært forbudt å bygge i tre på grunn av brannforskrifter. Mange unge kinesere har aldri sett store moderne trebygninger.
Her er helt nye filmer som presenterer norsk næringsliv, samfunn og natur. En utstilling av norske turistveier oppleves i 3D-format der folk ser gjennom titteskap- i voksenhøyde og barnehøyde.
En av de første besøkende lørdag morgen var en liten jente på ni år som kom sammen med faren sin.
– Da jeg kom inn, følte jeg at jeg vandret rundt i naturen. Det er veldig mye pent å se på. Jeg likte isbjørnsporene best. Jeg så fotsporene og la hendene der. Da merket jeg at det var helt kaldt. Det var en behagelig følelse, sa Ran Qi. Hun gleder seg til å komme tilbake for å se mer.
Les:
Det er anslått at mellom 600.000-800.000 tilskuere vil besøke utstillingen hver dag de seks månedene den varer, og flere, særlig kinesiske barnefamilier, vil trolig komme igjen flere ganger.
Bildegalleri: Et innblikk i paviljongene fra hele verden
Brasils paviljong sett utenfra.
Foto: STRINGER SHANGHAI / REUTERSRenser vann
En annen populær attraksjon i den norske paviljongen er et renseanlegg for vann, levert av Kolbotn-bedriften Malthe Winje.
– Anlegget samler opp regnvann og renser det til rent drikkevann. Dette har vist seg å samle mange nysgjerrige, sier Blixrud. Anlegget skal etter verdensutstillingen installeres ved et sykehus i India.
Et annet populært innslag i den norske paviljongen er restauranten, der folk kan nyte norsk sjømat.
– Det ble en veldig overraskelse for oss første dagen. Den norske restauranten som driftes av Furseth-gruppen serverer norsk laks, torsk og skalldyr og det går ned på høykant. Det har vært fullt hele tiden, sier en opprømt Blixrud.
28. mai blir Norges dag. Da kommer kronprins Haakon, Trondheim Symfoniorkester, Sissel Kyrkjebø og dansegruppen Frikar. En av Kinas mest kjente komponister har skrevet en fiolinkonsert som vil bli uroppført med Eldrid Hemsing som solist. I tillegg kommer naturligvis en rekke næringslivsseminarer både på utstillingen og inne i Shanghai.